вівторок, 8 січня 2013 р.

У міжміських маршрутках тихо підняли ціну за проїзд


Маршрутники знахабніли. Не так давно вартість квитків на міжміські пасажирські рейси знову зросла. Якщо ще зовсім недавно квиток до Києва коштував 60 гривень, то тепер його ціна підскочила на десятку. При цьому жодних пояснень пасажирам перевізники не надають. Не поспішають обтяжувати себе такими «дрібницями». Та й над економічним обгрунтуванням нових цін вони теж особливо не «парились». Просто, одного чудового дня поставили пасажирів перед фактом: «Хочеш їхати? – Плати більше».


Дуже підозріло у цій ситуації виглядає обласна влада, яка погоджує перевізникам тарифи. У тих кабінетах ОДА, які мають здійснювати контроль за ціною проїзду у міжміському транспорті, стоїть гробова тиша. Тут теж не потрудились повідомити широкий загал про те, чому зросла вартість квитків, хоч мали б. Адже мало ймовірно, що перевізники пішли б на такий крок без відповідних погоджень, і напевне, вони таки принесли до ОДА свої обгрунтування. Однак громаду у ці аргументи вирішили не посвячувати. Вирішили просто зробити вигляд, що нічого не сталося.

Такій "скромності" чиновників може бути лише одне пояснення: напевне, розрахунки перевізників настільки сміховинні, що про них краще мовчать. Однак, мабуть, до них були додані іще якісь "докази", що виявились дуже переконливими. Певне, не дарма кажуть, що у коридорах влади циркулюють потужні потоки із «конвертованої» валюти. Тобто валюти, покладеної у конверти, і занесеної кому слід. Бо у Черкасах вже не вперше вартість проїзду у міжміських маршрутках зростає «у тихому режимі» і без жодних пояснень. 

Цікаво, що разом із подорожчанням квитків змінився і режим обслуговування пасажирів. Якщо ще недавно автобуси курсували згідно із затвердженим графіком, то тепер, як емоційно повідомляють касири, - "по наповненню". 

Вихідними довелося спостерігати цікаву картину, коли маршрутка до столиці не відправлялась майже півгодини, бо в ній залишалось одне вільне місце. На зупинці були бажаючі поїхати, однак вони мали супутників, були з дітьми, тож, природньо, не хотіли розділятись на два рейси. І чергова маршрутка вже підійшла, але людей морозили надворі, доки не знайдеться одинак, який займе те вільне місце. Зрештою, прийшов якийсь юнак, який і порятував усіх заручників дурнуватої ситації. Перший автобус поїхав, а в салон другого почали пускати задубілих на морозі пасажирів.

Абсурдність нововведення полягає ще й у тому, що автостанції продовжують бронювати квитки на рейси, вказуючи в них точний час відправлення. А люди, які замовляють ці квитки заздалегідь, продовжують розраховувати на те, що поїдуть у той час і на тому місці, за яке заплатили. Одначе тепер усе це дуже відносно, і ви можете з великою долею ймовірності, скажімо, запізнитися на потяг у Києві, якщо ваш автобус у Черкасах так і не заповниться пасажирами на 100%...

Андрій Продан


Немає коментарів:

Дописати коментар