вівторок, 6 березня 2012 р.

Одарич гвалтуватиме Митницю...
до повної перемоги одарократії?


Мер Черкас Сергій Одарич не раз нарікав, що городяни байдужі, інертні і не здатні до самоорганізації. Тому йому нерідко доводиться виявляти ініціативу, приймати рішення, не чекаючи схвалення громади, бо, мовляв, почнеш діалог з жителями – і затягнеш справу на роки. Утім, нещодавня історія із конференцією по обранню комітету самоорганізації населення в мікрорайоні „Митниця” красномовно засвідчує – насправді міській владі не потрібна демократична, цивілізована і активна громада. 

Одарич з його „талановитою командою” якраз і розраховує на індиферентність затурканих плебеїв, що тільки й здатні   вдячно ремизати організоване мерією маскультівське „мило”, типу льодових скульптур, і не ставитиме владі незручних запитань по міському майну і землі.

Так, у жовтні минулого року на Митниці розпочався процес підготовки до звітно-виборчої конференції місцевого комітету самоорганізації населення. Було проведено 31 побудинкові збори і обрано 127 делегатів. Збори пройшли згідно прописаних в законодавстві вимог, всі документи були надані до Черкаської міської ради і та, підтвердивши відсутність порушень, дозволила проводити конференцію і призначила дату – 24 грудня 2011 р.

У вказаний день захід розпочався також абсолютно спокійно, аж доки справа не дійшла до обрання нового голови комітету. Більшість делегатів віддала перевагу Галині Шуміленко, хоч її опонент мала серйозний козир у вигляді присутніх на конференції (в якості делегатів)  депутатів міськради із команди Одарича - Олександра Радуцького та Нарека Казаряна, які відверто за неї агітували. Коли стало очевидним, що депутатська протеже не пройшла, частина делегатів разом з Радуцьким і Казаряном демонстративно залишили конференцію. І захід одразу припинили представники міськвиконкому, оскільки він став нелегітимним – для подальших голосувань не вистачало кворуму.

А потім почалось найцікавіше. В міській раді раптом прозріли, що вся підготовка до конференції відбувалась нібито із порушеннями, що було обрано вдвічі більше делегатів, ніж потрібно, і, як результат, сесія з подачі Одарича проголосувала за проведення повторних виборів голови Комітету самоорганізації населення із самого початку – від проведення побудинкових зборів.

Зрозуміло, що ані законно обрану голову Галину Шуміленко, ані ще одного претендента на голову Степана Слодзіка, який зняв свою кандидатуру на користь Шуміленко і планував стати її заступником, - такий карколомний поворот абсолютно не влаштовує.
- Якщо ми зробили якісь порушення, чому представники міської ради, які були присутні на усіх побудинкових зборах, не вказали на них одразу? В статуті територіальної громади міста Черкаси чітко вказано, що на Митниці на конференцію має обиратися не менше 1 делегата від двох під’їздів, а їх у нас в мікрорайоні 380. Хоч у цій же статті виписано, що міська рада має право встановлювати кількість делегатів, однак вона ж сама має бути зацікавлена в якомога ширшому представництві і більшій активності. Тож запропонована кількість 63 делегати – виглядає абсурдно. До того ж, подібні «порушення» стосуються не лише Митниці, наприклад, в мікрорайоні «Центр» -
встановлена кількість 51 делегат, а обрано було 58, в мікрорайоні «Південний» - встановлено 51, обрано 73, в мікрорайоні «Дніпровський» - встановлено 39, а обрано 57, в мікрорайоні «Калиновий» - 51, обрано 55, в мікрорайоні «Яблунець» - 27, обрано 35, в мікрорайоні «Привокзальний» -51, обрано 54, в мікрорайоні «Луначарський» - 27, обрано 31 і так далі. Тобто у нас питання явно не в кількості делегатів, - говрять Шуміленко і Слодзік.

Вони переконані, що вся ця веремія здійнялася лише тому, що обрали не ту Людину, яку запланував Одарич і його люди. Зрештою, з тим, що з конференцією напартачили якраз у міській раді, погоджується і виконуюча повноваження головного спеціаліста-юрисконсульта Черкаського міськвиконкому Наталія Даньковська. Мовляв, проведено службове розслідування і винних покарано.

Утім, навіть якщо порушення і були, то карати треба не клерків, а секретаря міської ради Віктора Горкуна, який підписував відповідні документи. Хоча навіть при таких обставинах громада не повинна страждати.

- Це проблема міської ради, а не громади і обраного нею голови комітету, - вважає директор програми „Посилення впливу громадського суспільства” Міжнародного фонду „Відродження” Олексій Орловський. – Міська рада не повинна була приймати рішення про повторне проведення процесу. Якщо вона вважає, що обрання голови Комітету самоорганізації відбулось з порушеннями, вона мала оскаржити це в суді. В будь-якому разі – сьогодні це єдиний вихід із ситуації, що склалася.

Шуміленко і Слодзік мають намір іти якраз цим шляхом, вони вже написали скарги в прокуратуру і готують позов до суду, оскільки переконані: міська влада хоче мати слухняного голову Комітету. По-перше, тому, що на Митниці живе більше 30 тисяч виборців, а в цьогорічних парламентських виборах на рахунку буде кожен голос. А по-друге, без підпису голови Комітету самоорганізації населення не можна встановити в мікрорайоні жоден комерційний об’єкт. А тут тільки привабливі дніпровські пляжі чого варті! Тому міський голова ламає громаду через коліно, нав’язує їй свою волю і плете вигідні йому інтриги, не соромлячись порушувати закон.

Немає коментарів:

Дописати коментар