вівторок, 6 березня 2012 р.

Черкаські чорнобильці скликають віче
і готові оголосити безстрокове голодування



Тисячу осіб обіцяють привести 12 березня на Соборну площу під сті­ни облдержадміністрації черкащани з осе­редку «Чорнобиль-86».

Цю організацію, аль­тернативну офіційній «Союз Чорнобиль Укра­їни», створили чорно­бильці, незадоволені політикою нинішнього очільника «Союзу...» в області Володимира Болтенкова. Власне, саме оголосити недо­віру пану Болтенкову, а також висловити невдоволення діями уряду і зібра­лися чорнобильці на мітинг 23 лютого.

- Пан Болтенков не є представником усієї чор­нобильської спільноти. В той час, коли уряд урізає нам пенсії, Болтенков підтримує владу, підписує з нею меморандуми, стає радником губернатора, - обурюється активіст «Чорнобиль - 86» Борис Бродовський. - 12 бе­резня ми скликаємо Ра­ду чорнобильців. Думаю, приїде з тисячу осіб як із районів області, так і з ін­ших регіонів - Донецька, Луганська, Харкова, Пол­тави, Харкова і Львова.

На чорнобильському віче його учасники хочуть заявити про створення громадської ради, куди б увійшли представни­ки усіх чорнобильських організацій України. Та­кож вони вимагатимуть від влади «повернутися в правове русло» - тобто повернути «старі» пенсії.

- З Нового року ми почали отримувати нові пен­сії, «прив’язані» до зарплати, яку видавали під час ліквідації аварії на ЧАЕС. Пенсії зменшилися - рані­ше інвалід III групи отримував 5 тис. 300 грн, зараз - 1 тис. 848 грн, - каже пан Бродовський.

Із вимог чорнобильців до влади:
- Голові Черкаської ОДА С. Б. Тулубу особисто зустрітися з делегатами від учасників акції.
- Всі бюджетні кошти, які ідуть на утримання Черкаської обласної організації інвалідів «Союз Чорнобиль», направити в міські та районні лікарні на придбання ліків та медикаментів.
- 3 11 січня 2012 року ліквідатори і потерпілі від аварії на ЧАЕС стоять на морозі біля стін Черкаської ОДА, добиваючись зустрічі з представниками влади. За цей час було написано та направлено два звернення до голови Черкаської ОДА С. Б. Тулуба з проханням про зустріч, але чиновники Головного управління праці і соціального захисту населення (Скляров М. М.), управління регіональної політики в своїх листах-відписках навіть не зробили спроби розв’язати проблеми, які виникли. Навпаки тільки поглибили їх, так як у відповідях на конкретні питання не було аналізу Конституції і законів України, а тільки посилання на меморандум, підписаний між владою і «Союз Чорнобиль України». Сам меморандум був підписаний без обговорення між чорнобильцями і потерпілими від аварії на ЧАЕС, таємно, по особистій ініціативі Болтєнкова В.М.

Підписання меморандуму стало причиною чорнобильських протестів. Із письмових відповідей чиновників видно, що вони не знають Конституції і взагалі не володіють ситуацією. Крім того проявили і проявляють байдужість та неповагу по відношенню до протестуючих ліквідаторів і потерпілих, гріючись в своїх кабінетах, а деякі чорнобильці через переохолодження потрапили до лікарень.

- Виходячи з вище викладеного, ми, учасники мітингу, вимагаємо відставки таких спеціалістів. Крім того ми знову звертаємося до голови Черкаської обласної держадміністрації втрутитися в ситуацію, яка склалася, прийняти делегатів від протестувальників та виправити положення в рамках Конституції і Законів України.
Люди стоять на межі безвихідності і свавілля чиновників, в разі не вирішення проблем, які склалися, готові оголосити безстрокове голодування біля стін облдержадміністрації з 15 березня 2012 року. - говориться у резолюції мітингу.


Тетяна Воронцова

Немає коментарів:

Дописати коментар