понеділок, 23 травня 2011 р.

Опозиція налякала владу на Чернечій горі.

Правда про події 22 травня, 
або як Азаров, Литвин та Герман 
наживо почули голос простих українців.

Тетяна Воронцова, "Нова молодь Черкащини"


(Фото Наталі Писаревої ("Дзвін") та Тетяни Воронцової. 
Повна версія фоторепортажу на сторінках форуму нашої 
газети "PRO ET CONTRA")  

Розділені щільними кордонами міліції покладали квіти до могили Тараса Шевченка 22 травня представники влади і опозиції. Утім, навіть пильна охорона не встежила мікрофон, куди прорвався один з пересічних гостей Чернечої гори і вигукнув, що Азаров, Литвин і Герман – „раби, підніжки, грязь Москви!”. За що отримав стусана...

Піша хода розпочалася від Успенського собору.
Зранку у неділю до центру Канева було неможливо дістатись автомобілем, бо всі дороги перекрили ДАІшники, щоб змогла відбутися піша хода останнім шляхом Кобзаря від Успенського собору до Чернечої гори. Першою цим маршрутом вирушила влада. На чолі колони йшов голова Верховної Ради Володимир Литвин разом з головою Черкаської ОДА Сергієм Тулубом та іншими високопосадовцями області, включно з обласним прокурором та начальником УМВС. 

Найбільший Прапор України на вулицях Канева.
Авторка статті між двома лідерами опозиції - Анатолієм Бондаренком
(ВО "Батьківщина") та Михайлом Вакуленком (ВО "Свобода").

Приблизно через годину біля Успенського собору зібралася об’єднана опозиція Черкащини і розгорнула найбільший у світі державний прапор України. Кілька сотень партійців „Батьківщини”, УНП, „Свободи”, ПРП, „Нашої України” та інших політичних сил та громадських організацій тримали в руках також свої партійні прапори, щоб символічно засвідчити свою готовність боротися за міцність і непорушність української державності.
- Ми несемо національний стяг на Чернечу гору, бо синьо-жовтий прапор і Шевченко – це потужні українські символи, що об’єднують націю, дають їй силу в боротьбі за демократію, - заявив координатор об’єднаної опозиції Леонід Даценко, який у вишиванці і з гучномовцем в руках вів колону. По дорозі до опозиційної колони приєдналися народні депутати Юрій Костенко та Іван Заєць і чимало пересічних канівчан.

У підніжжя Чернечої гори учасників ходи оточили плотним кільцем
масовка з прапорами ПР та черкаський "Беркут".
Біля підніжжя Тарасової гори опозицію зустрів „Беркут”, який затримав прапорну ходу на кілька хвилин, щоб влада встигла на самоті покласти квіти до могили Шевченка. Опозиція терпляче зачекала, а потім повільно понесла величезне полотнище сходами. Воно, звісно, не вмістилося біля могили і хвіст колони трішки завернувся, відрізавши від майданчика перед музеєм кілька рядів прапороносців Партії регіонів, тож ті, щоб „воз’єзднатися” зі своїми, побігли по дбайливо прополотих клумбах.

В. Литвин з осторогою дивися в бік опозиції.
Якраз в цей час з музею вийшов Володимир Литвин, прем’єр Микола Азаров, що приєднався до офіційної делегації вже на горі, та Ганна Герман. Як виявилося, вони ще не встигли покласти квіти, тому представників опозиції знову відрізали кількома кордонами міліції, щоб не заважали піднятися посадовцям до могили. З представниками влади прийшов і владика Черкаський і Канівський Софроній, але тільки він почав правити молебен, його заглушили вигуки „Ганьба!” та „Геть московського попа!” із відгородженого натовпу, адже молився священник УПЦ Московського Патріархату та ще й російською мовою, і присутні сприйняли це як наругу над пам’яттю Великого Українця Шевченка.

Депутат від УНП Ю.Костенко спілкується з керівниками держохорони,
що намагалася досить брутально перешкодити до того спокійній ході.
Тоді ж саме на адресу охорони пролунали перші вигуки "Ганьба!"
від ветеранів. Народ підхопив!
Ще раз багатоголосе „Ганьба!” гримнуло над горою, коли до встановленого тут же, біля могили, мікрофона підійшов Володимир Литвин.
Виступ Прем’єр-міністра Миколи Азарова скаліченою українською мовою просто засвистали. Лише Ганні Герман вдалося перекричати натовп: „Пробач, Тарасе, що не дали помолитися в спокої і гідності за пам’ять твою. Пробач їм, бо вони не знають, що творять. Бо вони не знають, що тебе ніхто не приватизував, і немає таких, яким заборонено звертатися до тебе”.

Найбільший прапор України біля її пророка Тараса Шевченка.
Але, наче злякавшись самі своїх слів, одразу після короткої промови Герман представники влади поспішно залишили могилу, забувши навіть вимкнути мікрофони. Цим миттєво скористався один із присутніх патріотів Олександр Мамалига. Підскочивши до мікрофона, він голосно вигукнув цитату із поеми Шевченка „І мертвим, і живим, і ненарожденним землякам моїм”: „Перед вами виступали раби, підніжки, грязь Москви!..” Останнє слово чоловік не договорив, бо його відштовхнули організатори офіційних заходів.

Згодом чимало інтернет-видань, вочевидь, на догоду владі, назвали інцидент провокацією „Свободи”. Мовляв, радикали вирішили цинічно скористатися можливістю пропіаритися. Утім, сам Олександр Мамалига з Білої Церкви в розмовах з журналістами свою політичну приналежність ніяк не ідентифікував.

Пізніше представники об’єднаної опозиції Черкащини припустили, що таким чином влада намагається посіяти розбрат в їхніх лавах:
- Влада боїться об’єднаної опозиції, бо бачить, що ми можемо їй ефективно протистояти, - заявив голова Черкаської обласної організації „Батьківщини” Анатолій Бондаренко. А голова Черкаської міської організації ВО „Свобода” Михайло Вакуленко пообіцяв з’ясувати, чи має хоч якусь партійну приналежність сміливець з Білої Церкви.

Нардепи Ю. Костенко, І. Заєць від УНП  та П.Мовчан
з  товариства "Просвіта" покладають квіти до могили Кобзаря.
Від могили представники опозиції перемістились до музею, де вручили унікальний восьмикілограмовий „Кобзар”, спеціально виданий до 150-річчя з дня перепоховання Тараса Шевченка, а потім опустили прапор до підніжжя гори, розгорнувши його тут на повну величину, і провели невеличкий мітинг-концерт.

Після ходи керівники опозиції Черкащини Л. Даценко та В. Воротник
обговорили з народними обранцями ситуацію навколо закриття
телеканалу "Антена-Плюс
".
- Ми повністю виконали ту програму, яку запланували, засвідчивши єдність черкаської опозиції, владі не вдасться розколоти наші лави. Ми також хочемо висловити вдячність працівникам правоохоронних органів за їхню професійну роботу 22 травня, - підсумував Леонід Даценко.

Коментарі під фото - "ДЗВІН"

Немає коментарів:

Дописати коментар