середу, 18 травня 2011 р.

"ВЛАДА ЗАКРИЛА "АНТЕНУ!"

18.05.2011



18 травня 2011 року о 9-00 ранку за вказівкою голови Черкаської обласної державної адміністрації Сергія Тулуба оператором «Воля-кабель» було припи-нено трасляцію популярного місцевого незалежного телеканалу «Антена-плюс». Адміністрація кабельного провайдера, який є монополістом на місцевому ринку кабельних мереж, жодним чином не повідомило ТРК про відключення. На численні звернення телеглядачів лунають заяви від адміністрації кабельного оператора, що «Антену» переведено на «цифру». На сьогоднішній день ТРК «Антена-плюс» мала близько 36 тисяч абонентів. Цифрова мережа «Воля-кабель» у Черкасах налічує не більше кількох сотень підключень. Тобто переведення ТРК «Антена-плюс» у цифровий формат означає позбавлення десятків тисяч черкащан права на отримання інформації та можливості перегляду незалежного місцевого мовника. Крім того, згідно із законодавством України, оперетор кабельних мереж забов’язаний виконувати умови лицензії на мовлення, виданої ТРК «Антена-плюс» у 2006 році і що діє до 2017 року, а між ТРК та оператором кабельних мереж заключена на період дії ліцензії некомерційна угода про співпрацю та поширення телесигналу по місту Черкаси.
Переслідування та цькування ЗМІ, що входять до медіагрупи «Антена», розпочалися ще наприкінці минулого року після критичних публікацій в газеті «Антена» та виступів в ефірі телеканалу «Антена-плюс». Протягом багатьох років ЗМІ, об`єднані назвою «Антена», залишалися вільними та критично налаштованими по відношенню до будь-якої влади. Однак свободу слова вдалося зберігти і за часів «злочинного режиму Кучми», і за часів «демократичниго режиму Ющенка». В 2009 році стався замах на життя журналістів «Антени» Валерія Воротника та Володимира Мамалиги, розслідування якого саботувалося як за президентства Ющенка, так і за Януковича. Після проведення місцевих виборів в Черкасах мідіагрупа «Антена» вдало опонувала як групі Бродського-Одарича, так і команді Сергія Тулуба, які об`єднані в Черкасах в спільну коаліцію. Протягом останніх років місцева влада, міський голова С. Одарич брутально тиснули на незалежні ЗМІ. Десятки судових позовів від чиновників та депутатів місцевих рад, намагання протизаконно виселити з приміщення редакцію «Антени» та вказівки місцевим органам прокуратури всіляко дестабілізували діяльність медіагрупи «Антена». Після призначення головою ОДА Сергія Тулуба рік тому, почалася нова хвиля тиску та репресій. Спроби рейдерського захоплення ЗМІ, тиск та погрози з боку місцевих можновладців та силових структур, тиск на операторів кабельних мереж з вимогою припинити трансляцію телеканалу, погрози рекламодавцям та розповсюджувачам преси – ось тільки деякі чинники нової інформаційної політики, яку провадить в області Сергій Тулуб та його «донецька» команда.

Журналісти газети «Антена» напочатку березня цього року на знак протесту проти відсутньості реагування з боку влади на їх числені звернення, постіного економічного, юридичного та морального тиску, залякувань співробітників, продавців періодики та рекламодавців видання, об`явили безстроковий страйк та припинили випуск газети. Телеканал, та інтернет сайт продовжували працювати попри постіні утиски.

Переслідування та тиск на «Антену» не єдиний в ряду ціляспрямованого та систематичного наступу на свободу слова та зачистці інформаційного простору Черкащини. Звільнені протягом останнього року генеральний директор ОДТРК «Рось» Михайло Калініченко, комунальної обласної газети «Нова доба» Сергій Томіленко, комунальної газети «Місто» Борис Юхно, вдбуваються постійні залякування та переслідування керівників та журналістів районних газет.

Органи прокуратури на всі звернення та скарги з боку журналіств, депутатські звернення з цього приводу не реагують та відбуваються виключно формальними відписками. Навіть попри оприлюднені факти порушень законів та Конституції України не виступають на захист прав та свобод журналістів та громадян. Національна Рада з питань телебачення та радіомовлення та її регіональний представник відверто відмовляються втручатися в ситуацію та виконувати функції, передбачені ст. 13 Закону України «Про Національну Раду з питань телебачення та радіомовлення».

На числені звернення на адресу Президента України, голови Черкаської ОДА, Кабінету Міністрів України протягом останніх шести місяців керівникам медіагрупи «Антена» Володимиру Мамализі та Валерію Воротнику не надійшло жодної відповіді, навіть формальної.

На жаль, ми змушені констатувати, що всі гучні заяви про свободу слова та захист прав та свобод преси в Україні залишаються сумнозвісним донецьким «порожняком», який «гонить» нова влада в надії на нові надходження з боку МВФ.

Немає коментарів:

Дописати коментар