середа, 16 січня 2013 р.

Тарифна прохіндіада: Одарич збирається знову взуть Черкаси. А заразом і Кабмін із його постановами

Давно відомо, що затяжні і виснажливі новорічні свята погано впливають на фізичне і психологічне здоров’я громадян, але хто ж думав, що настільки, що поважні дяді при високих посадах виходитимуть на люди і висловлюватимуть пред’яви цілому місту? Однак, як виявилося, в нашій країні очікувати можна чого завгодно. Так, у понеділок, якраз у розпал народного гуляння із посипанням, мер Черкас Сергій Одарич зібрав журналістів і повідомив їм жорстку сенсаційну новину: місто більше не платитиме за ремонти дахів, під’їздів і ліфтів у багатоквартирних будинках, де є приватизовані квартири (у Черкасах таких - більшість)!

Мовляв, є рішення Конституційного суду України, яке було ухвалене ще 2004 року, в якому зазначено, що місцева влада має право фінансувати житлові будинки рівно на частку своєї власності. За словами Одарича, цього року влада пропонуватиме городянам виконувати такі роботи спільним коштом. Приміром, якщо мешканці будинку «нашкребуть» 65% від вартості ремонту ліфту, то мерія додасть ще 35%. Наступні кілька років фінансова щедрість міської влади скорочуватиметься, доки не дійде до нуля. Мер був категоричним, як ніколи, і заявив, що порушувати рішення суду восьмирічної давності не збирається і не дозволить городянам «наживатися на доброті влади»!
Так що у черкащан є два виходи: або створювати ОСББ, або скидатись на ремонти самостійно.


Це ж скільки треба було інтернетівських пластів «перегуглити», щоб докопатись до того капосного рішення, а вже блискавично придумати, як його застосувать із користю, - це «професійна» фішка Одарича. І як же все вивернув, як обставив! Тут і „гроші міста”, і „доброта влади”, і городяни-нахлібники. Це він, утриманець міської громади, їй же докоряє і називає її гроші своїми?! А де він, вибачте, ці гроші взяв? Усі вони – громадські, зібрані із жителів міста у вигляді податків та зборів. І між іншим кожен городянин щомісяця регулярно платить за ремонти дахів будинків, під’їздів та ліфтів, бо ці послуги враховані в тарифі за квартплату, про що у кожного жителя міста є договір із СУБом. Тож місто має виконувати взяті на себе зобов’язання по утриманню будинків, розробивши відповідні графіки ремонтів. А якщо кошти десь діваються і їх не вистачає, - то на те і є міський голова, щоб пильнувати інтереси громади, а не розказувати їй на післясвяткову голову, що вона оббирає бідолашну владу і її скарбницю. 

«Ми всі прекрасно пам’ятаємо, із якими порушеннями кілька років тому у Черкасах було встановлено діючі тарифи на квартплату. Тоді прокуратура міста довела у судах, що тарифи необгрунтовані і суттєво завищені, однак Сергій Одарич рішення суду про перерахунок так і не виконав, - нагадав лідер опозиційних сил Черкащини Леонід Даценко. – До речі, опозиція тоді допомагала городянам складати судові позови до міської влади і багато хто добився перерахунку в індивідуальному порядку. Тобто те, що тарифи були завищеними, доведено юридично. І, напевне, підвищити їх іще раз зараз не вдасться. А дуже хочеться».

Тож тепер, на думку Даценка, Одарич вигадав нову стратегію: тариф не підвищувати, а тихо зменшувати кількість послуг, які в нього входять. Природно, при цьому мер навіть не заїкнувся про зниження тарифу, сподіваючись, що новий лохотрон зі збором коштів за відмінені ним послуги знову проканає. Як проканала свого часу трансформація РЕУ в СУБи, а потім тіж СУБи «надійно» обросли придворними приватними структурами, куди позаганяли працювати усіх субівських сантехніків-електриків-ремонтників, бо фірмочки ті, кажуть, є близькими до друзів мера. І з чим не звернешся до СУБу, а там вже все платне і на виклики їдуть приватні електрики і сантехніки. От тільки у городян питання до мера: то за що ж ми тим СУБам платимо? Про все це нагадує Леонід Даценко і зауважує, що нова Одаричева схема комунального здирництва ідеальна ще і тим, що виграшна при будь-якому розвитку подій.

«Якщо городяни погодяться попри квартплату доплачувати за ремонти додатково – добре, якщо ні і створять ОСББ, - то згадані мною комунальні фірми-прилипали візьмуться обслуговувать ті ОСББ за непогані гроші. А заява Одарича про його хитромудрий план – це пробний камінь на реакцію громади. Якщо вона промовчить, значить, можна втілювати. Якщо ні – придумає більш хитрі схеми», - підсумовує він.
«Виголошений мером намір не фінансувати ремонти ліфтів і будинків є абсолютно незаконним, бо існує Постанова Кабінету Міністрів від 01.06.2011 року № 869, яка чітко регламентує перелік послуг з утримання будинків та порядок формування тарифів. Цим документом визначено, що згадані Одаричем послуги входять до обов’язкового переліку і що частка власності міста у багатоквартирному приватизованому будинку на це жодним чином не впливає», - підкреслює Даценко.

Але єдине, що може спинити дахово-ліфтовий «креатив» Одарича, - це різкий спротив черкащан і втручання правоохоронних органів, прокуратури та Антимонопольного комітету. Правда, останнє можливе лише тоді, коли задеклароване почне реалізовуватись на практиці.

По суті, примусити мера відмінити своє рішення вдавалось лише кілька разів – коли сотні городян виходили на вулиці, перекривали рух транспорту та брали штурмом мерію…

Тетяна Воронцова, "Нова молодь Черкащини"

Немає коментарів:

Дописати коментар