понеділок, 9 січня 2012 р.

Черкаська влада злякалась лауреата премії Василя Симоненка?

8 січня на день народження Василя Симоненка черкаська об`єднана опозиція поклала квіти до могили поета-дисидента та до пам`ятника митцю у сквері біля Палацу одруження. Цікаво, що оскільки координатор Ради опозиційних сил Черкащини Леонід Даценко цього року став лауреатом премії імені Василя Симоненка, то логічно було б, щоб і влада, і опозиція прийшли на кладовище разом, однак владці Даценка на офіційні заходи не запросили.

В цьому контексті залишається головною інтригою, чи прийде влада вручати премію на вечір пам`яті Василя, який відбудеться 11 січня о 16.00 у Драмтеатрі, адже обійтися без Даценка і там - не вдасться. Між тим, пам`ятаємо, як губернатор Сергій Тулуб емоційно прокоментував рішення конкурсної комісії, однак публічно пообіцяв підписати відповідне розпорядження про нагородження і особисто потиснути руку своєму основному політичному опонентові. Утім, після Нового року пішов у відпустку, і не зрозуміло, чи підписав відповідне розпорядження. Також у різдвяні відпустки пішли голова облради Валерій Черняк та міський голова Черкас Сергій Одарич. Тож на Симоненківському вечорі із перших осіб області і міста, швидше за все, нікого не буде. Це, мабуть, вперше за всю історію існування премії її можуть не вручити на урочистостях.

«Влада завжди боялась бунтівних поетів, які кидали виклик часу. Таким був Василь Симоненко – і радянська система знищила його фізично. Але його революційну естафету підхопили інші – такі, як Леонід Даценко. – виступив біля могили поета –шестидесятника активіст опозиційного руху Микола Булатецький. – Сьогодні, як ніколи, Україна знову потребує поетів, які б кликали народ на боротьбу. Це велика відповідальна місія, і, по суті, черкаська владна верхівка сама вказала на того, хто в нашій області має її виконати, надзвичайно нервово реагуючи на присудження Симоненкової премії Даценкові.»

Булатецький ще раз наголосив, що якщо влада саботуватиме вручення премії  імені Василя Симоненка, то черкащани зберуть народну премію, подібно до того, як було зібрано народну Шевченківську премію Василю Шкляру.


Немає коментарів:

Дописати коментар