пʼятницю, 25 березня 2011 р.

Леонід Даценко: „Ми об’єднались, щоб зламати хребет нинішній владі”

     Днями у Черкасах з’явилася тіньова адміністрація, у яку увійшли найактивніші опозиційні партії та громадські організації області: „Батьківщина”, УНП, Народний рух України, УРП „Собор”, „За Україну”, УНА-УНСО, Партія пенсіонерів України, „Просвіта” та інші. Ініціатор об’єднання, голова обласної організації УНП Леонід Даценко переконаний, що цього вже давно очікували від опозиції виборці, адже лише спільними зусиллями усіх опонентів влади можна потужно протистояти новітній КПРС у вигляді Партії регіонів. На самого Леоніда Даценка відтепер покладено обов’язок очолювати і координувати роботу Черкаської обласної опозиційної української народної адміністрації.
-- Ми повинні показати приклад своїм київським вождям, бо сьогодні треба забувати про якісь окремі непорозуміння, а діяти заради спільної мети. До того ж, об’єднання має починатися з низів. Ми віримо, що під тиском низових організацій і наші партійні лідери зроблять вибір на користь української демократії і незалежності, які знову опинилися під загрозою. Ми також повинні показати приклад своїм колегам у районах і містах Черкащини, у інших регіонах країни, що подібне опозиційне об’єднання цілком реальне. Зрештою, це наша історична місія, адже саме Черкащина завжди була колискою усіх українських національних революцій.
-- Чи вдалося вам об’єднати усіх, кого ви хотіли об’єднати?
-- Вдалось об’єднати тих, хто на Черкащині дійсно знаходиться в опозиції до нинішньої влади. Якщо у пересічних черкащан є розуміння, що лише об’єднана опозиція може протистояти антиукраїнському режиму Партії регіонів, а деякі політики нібито цього не розуміють, то виникає логічне запитання: чи справді вони є тією крутою опозицією, про яку говорять їхні лідери на загальноукраїнському рівні? Чи, може, насправді вони просто підіграють нинішній владі, перешкоджаючи створенню єдиної, сильної і активної опозиційної сили? Переконаний, що всі лідери місцевих партійних, громадських організацій чітко усвідомлюють, що лише масштабний громадський рух, зразка Народного руху України двадцятирічної давності, може повернути Україну в демократичне русло.
-- Ви вже можете назвати, так би мовити, передовий загін об’єднаної черкаської опозиції, який склав кістяк тіньової адміністрації?
-- Так, це Микола Булатецький, депутат Черкаської міської ради із фракції „Батьківщина”; Валентина Коваленко, депутат Черкаської обласної ради, також із фракції „Батьківщина”; Олена Фещенко, голова обласної „Просвіти”; Юрій Громовський, депутат обласної ради, який представляє Народний рух України; Юлія Сакун, головний редактор газети „Нова молодь Черкащини”; Василь Миколенко, голова черкаської міської Асоціації органів самоорганізації населення; Андрій Скрипка, голова обласної організації УРП „Собор”; Володимир Мамалига, депутат міськради, директор телекомпанії „Антенна+” та Віталій Коваль, голова обласної організації „За Україну”. Ми закликаємо й інших активних людей приєднуватися, тож список не остаточний.
-- Які завдання ставить перед собою опозиційна адміністрація?
-- Наше головне завдання – показати, що нинішня влада минуща, рано чи пізно прийде нова українська народна влада, вона до цього готова, і вже гуртує навколо себе черкащан на боротьбу, в тому числі і на масові акції протесту й громадянської непокори. Ми також жорстко спитаємо у нинішньої влади, де виконання її обіцянок. А ще хочемо застерегти її, що покарання за її злочинні дії, якщо такі є чи будуть, обов’язково відбудеться.

Тетяна Воронцова

1 коментар:

Дмитро Ночевнов сказав...

З тексту випливає, що ВО "Свобода" не увійшла до обєднання, тому що не є найактивнішою обласною партією і не є дійсною опозицією до нинішньої влади. Трохи дивно таке читати.

Дописати коментар