пʼятницю, 18 січня 2013 р.

На запровадженні цифрового мовлення хтось хоче нажитись, - Томенко

Члени Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації одноголосно прийняли рішення і вже зареєстрували Проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему «Впровадження цифрових стандартів мовлення в Україні».

Про це повідомив голова цього Комітету Микола Томенко.

Справа в тому, що 16 червня 2006 року Україна підписала міжнародну угоду, відому як «Женева-2006», яка регламентує порядок переходу телерадіомовлення з аналогових на цифрові стандарти доставки сигналу і встановлює граничний термін перехідного періоду, що закінчитися 17 червня 2015 року.

Після зазначеної дати всі аналогові присвоєння у Міжнародному реєстрі частот будуть анульовані, а отже, й аналогові передавачі повинні припинити роботу. Проте в Україні процес підготовки переходу телебачення на цифрові технології є досить проблематичним з огляду на цілу низку факторів», – йдеться у пояснювальній записці до Проекту Постанови. Серед причин – тенденції монополізації ринку технічних засобів прийому цифрових сигналів, низька купівельна спроможність населення, відсутність комплексної програми державної підтримки малозабезпечених громадян тощо.

Автори Проекту Постанови зазначають, що станом на 1 січня 2013 року за кошти державного бюджету, виділені торік (450 млн.120 тис. грн.), Уряд закупив і надав громадянам з числа інвалідів першої і другої груп, сім’ям, які виховують дітей-інвалідів, а також громадянам, що одержують субсидії, всього 792 250 декодерів. Проте у Державному бюджеті на нинішній рік видатки за цією статтею взагалі не передбачені. Але мільйони пенсіонерів, безробітних, сільські жителі, багатодітні родини не спроможні платити по 600 гривень за перетворювач сигналу, – зауважують автори Постанови.

«Цифрове мовлення в Україні – це повинен бути проект для людей, а не для офшорних компаній. І на парламентських слуханнях необхідно буде винести на обговорення питання – як в Україні забезпечити, з одного боку, якісний, а з іншого – недорогий і доступний доступ до цифрового телебачення, який би не був способом зароблянням кількох таємних чи офшорних фірм», – вважає Микола Томенко.

Парламентські слухання планується провести 20 березня 2013 року в залі пленарних засідань Верховної Ради України.

Немає коментарів:

Дописати коментар