пʼятницю, 30 вересня 2011 р.

Не в коня корм!.. Чи є привід радіти новій обласній дитячій лікарні?


Минулого тижня облдержадмініс-трація влаштувала зразково-показову екскурсію для журналістів в обласну дитячу лікарню, яка почала приймати перших пацієнтів у кількох відділеннях. Розрахований на 325 ліжок заклад гордиться, що зараз, тут лікуються аж 68 хворих! І хоч до кінця року навряд чи всі відділення запрацюють, на утримання лікарні вже доведеться викласти 12 млн. грн., а на рік це „задоволення” обійдеться в 37-40 млн. грн.

Тож основна проблема не в тому, коли сюди переїдуть з міської дитячої лікарні Черкас відділення, які мають статус обласних, і навіть не тому, як заманити досвідчених фахівців і де їх селити, а в тому – де взяти гроші хоча б на елементарні речі: комунальні послуги, медикаменти, обладнання. Обласні чиновники з управління охорони здоров’я, які проводили екскурсію, на це запитання відповіді не дають. Висловлюють лише сподівання, що при розподілі бюджету держава нас не забуде.
А депутат облради Любов Майборода переконана, що якщо Черкащині доведеться розраховувати лише на свої можливості, то утримання цієї лікарні поховає всю медицину області.

- На надання педіатричної допомоги в дорослій обласній лікарні з обласного бюджету в цьому році виділяється лише 12 мільйонів гривень. На наступний рік ця сума навряд чи суттєво зміниться, тому 40 мільйонів гривень – це непідйомна сума для області. До того ж, наша обласна дитяча лікарня виявиться найдорожчою серед усіх інших таких закладів в Україні, адже, наприклад в Івано-Франківській області обласна дитяча лікарня на 450 ліжок „з’їдає” всього 29 мільйонів гривень на рік, - повідомила Майборода, навівши середню вартість утримання облдитлікарень в державі – 25-29 млн. грн.

Певне, в облдержадміністрації також не надто сподіваються на субвенції з держбюджету, бо судомно шукають додаткові джерела фінансування. Як варіант, в ОДА запропонували перевести в новий заклад усю міську дитячу лікарню, щоб місто не утримувало власного закладу, а віддавало потрібну на це суму області.
Утім, вже підрахувала Любов Майборода, такий варіант залишить маленьких городян можливості отримати медичну допомогу.

- Є нормативні розрахунки, за якими Черкаська обласна дитяча лікарня повинна мати 400-450 ліжок, а міська – 110-150. Якщо ж закрити існуючу міську дитячу лікарню, то ті 325 ліжок в обласній не зможуть прийняти всіх дітей з Черкас і Черкаської області. Тому я б порадила обласній владі сконцентруватися не на будівництві та відкритті усіляких нікому не потрібних гелікоптерних майданчиків та льодових палаців, а на вирішенні цієї дилеми, - наголосила депутат.

Важко з нею не погодитись, бо критичне недофінансування медичної галузі області не вселяє райдужних перспектив. Ну, „нагнули” в цьому році райони, щоб вони із своїх копійок на медицину скинулись на обласного медичного монстра один раз, і в деяких районах позакривали лікарські амбулаторії. Ну, не перевели, як обіцяли, обласні відділення з міської дитячої лікарні Черкас, і, як підкреслив мер Сергій Одарич, черкаські лікарі залишились без зарплати у грудні. То які лікарні, фапи, амбулаторії ще треба буде закрити і кого залишити без зарплати, щоб обласна дитяча лікарня хоч через пень-колоду працювала у 2012 році? А в 2013-му? То чи є в нас усіх привід радіти, що стрічечку на цій лікарні таки перерізали?

Немає коментарів:

Дописати коментар