суботу, 30 квітня 2011 р.

Прапор розбрату.
Влада навмисне провокує суспільство?



Тетяна Воронцова, "Нова молодь Черкащини"


    „Прапорна” ініціатива Верховної Ради викликала шквал коментарів, починаючи від ідеологічного підтексту рішення і закінчуючи початком згортання української незалежності. Більшість відомих на Черкащині громадських діячів категоричні у своїх судженнях – це крок до розколу суспільства. Наводимо кілька поглядів на ситуацію, що склалася.

Гітлер і Сталін - два кати України.
Як кажуть: "Знайдіть 10 відмінностей!"
    Ігор Єресько, депутат Верховної Ради, фракція „Батьківщина”:
-- Позиція нашої фракції була однозначна – це повернення до символів СРСР, що практично те ж саме, що й повернення до символів фашистського режиму. Зрозуміло, що прийнятя цього закону, -- не що інше, як політична піаркомпанія, яка буде спрямована на підняття рейтингу лівих сил. Ми вважаємо, що дії парламенту є незаконними, оскільки День перемоги – офіційне державне свято, на яке, згідно з законом, мають вивішуватися виключно державні прапори. А копії будь-яких „прапорів перемоги” – не є офіційним символом держави. До того ж, виникає питання, а що, власне, можна вважати прапором перемоги? В історії відомо принаймні три прапори, що були встановлені над Рейстагом, тож питання це дискусійне. Єдине, що міг би порадити органам державної влади і місцевого самоврядування – це виконувати закон без зайвої запопадливості й ентузіазму.


    Володимир Олійник, депутат Верховної Ради, Партія регіонів:
-- Не треба впадати в істерику, оскільки рішення стосується не ідеологічного комуністичного прапора, а цілком конкретного прапора конкретної бойової частини з відповідними написами. Якщо хтось спробує підмінити цей прапор звичайним червоним полотнищем з серпом і молотом, то таке полотнище можна буде і зривати, адже воно жодним чином не стосується виконання закону. Що ж до суми, яка буде витрачена на виготовлення цих прапорів, то це невеликі затрати, порівняно з тими, що довелося заплатити за перемогу. Тут не можна підходити однобоко, бо можна дійти до того, що й квіти покладати не треба, бо це дорого. Та й не можна так різко реагувати на червоний колір: то 70 років під ним ходили, то сахаємося. Більшість ветеранів до прапорів перемоги ставляться з великою шаною і трепетом, ми мусимо це поважати.

    Іван Заєць, депутат Верховної Ради, УНП:
-- Будемо сподіватися, що на цей закон Президент накладе вето, бо він за своєю суттю антиконституційний і був прийнятий з грубими порушеннями регламенту. Згідно з ним, нам пропонується вивішувати так званий прапор перемоги 9 Травня поряд з державним прапором, а на усі інші дати визволень – про державний прапор немає жодного слова. Тобто закладається можливість прокомуністичній владі ігнорувати державний символ. Наступне питання – при чому тут 150-та дивізія, що воювала на Білоруському фронті? На Україні що -- своїх фронтів не було? Як на мене, то цим законом влада свідомо, на догоду Путіну, применшує роль України в ІІ світовій війні, її внесок у перемогу над нацизмом, принижує українських героїв і тих, хто загинув за перемогу. Цей закон – це провокація чинної влади, з метою розпалити ворожнечу в суспільстві, тому його просто необхідно ігнорувати, оскільки влада перейшла межу, вчинивши відверті антиконституційні дії. Депутати, уряд і Президент, якщо підпише цей закон, по суті, спробують занурити Україну в комуністичну практику, в якій самі загрузли по горло, цим розгойдуючи підвалини української держави. Реакція на це – громадське обурення.    

    Леонід Даценко, координатор ради опозиційних сил Черкаської області:
-- Для української держави і для кожного українця прапором перемоги є синьо-жовтий стяг. Це ж визначено і в Конституції України, де чітко прописано, що на державні свята вивішуються державні прапори. Тому ми сподіваємося, що Віктор Янукович, якщо він справжній Президент України, цей закон не підпише, оскільки він антиконституційний і антидержавний за своїм змістом. Якщо ж закон таки буде підписано, то опозиційні сили Черкащини закличуть державні установи і громадян виконувати Конституцію, а не піддаватися на провокації антиукраїнських, антидержавних сил. Ми хочемо вірити, що на території нашої області, зокрема і в Черкасах, місцева влада не буде нагнітати напруження у святкові дні. Ми впевнені, що для більшості наших ветеранів, фронтовиків, сьогодні в незалежній Україні найбільшою цінністю став якраз прапор державний. Лише невелика частина схиблених політиків, яка завжди була і залишається п’ятою колоною всьому українському, всьому державницькому, буде роздмухувати таке протистояння. Безумовно, ветерани мають безсумнівне право пройтися по вулицях із своїми бойовими прапорами. Але мова не йде про символ, який для українців асоціюється з терором, Голодомором, насиллям і кров’ю.
***
Прикметно, що ані в облдержадміністрації, ані мер Черкас ситуацію з прапорами не прокоментували. Сергій Одарич послався на зайнятість, а гуманітарний заступник голови ОДА Юрій Тимошенко запропонував дочекатися, доки закон вступить в силу. „Якби ви запитали мою думку, як пересічного громадянина, я б сказав, а ви мене запитуєте як чиновника, тому тут я не можу нічого коментувати, доки закон не вступить в силу”, -- сказав Тимошенко.

Немає коментарів:

Дописати коментар