пʼятницю, 10 червня 2011 р.

"В своїй хаті нема правди!"

Черкаська опозиція звертається до міжнародної спільноти 
з приводу закриття телеканалу "Антена-Плюс"

Влад Брова, "Дзвін"


"В своїй хаті нема правди!"... Саме так, перефразуючи Шевченка, можна змалювати ситуацію, що складається навколо закриття єдиного в Черкасах опозиційного телеканалу "Антена-Плюс".

Жодної дієвої реакції представників влади, включно з Президентом Януковичем, до якого теж свого часу зверталися журналісти, що їх за вказівкою Сергія Тулуба позбавили права на працю і власний голос, станом на день сьогодняшній не має.
Саме тому, всі політичні сили, що входять до лав об'єднаної опозиції Черкащини, на черговому засіданні її координаційної Ради у прийняли відповідне звернення з приводу утисків телеканалу "Антена-Плюс" до всіх небайдужих до долі свободи слова в Україні міжнародних організацій та посольств іноземних держав.

Нижче ми публікуємо повний текст цього звернення:

До міжнародної спільноти

Звертаються до Вас представники об’єднаних опозиційних сил Черкащини, щоб привернути увагу та інформувати світову громадськість  про правдивий  стан речей з дотриманням норм демократії та свободи слова на Черкащині. Попри заяви Президента Януковича про демократичну політику української влади, ми констатуємо, що принаймні на Черкащині знищуються незалежні ЗМІ та переслідуються журналісти.

На Черкащині впродовж останніх кількох місяців припинили роботу два відомих незалежних ЗМІ – газета «Антена» та телеканал «Антена-плюс», а кілька років тому відбувся замах на життя керівників та журналістів цих ЗМІ, який і досі не розслідуваний правоохоронними органами України. Це сталося виключно завдяки діям або усвідомленій бездіяльності з боку влади.

Впродовж  багатьох років «Антена» залишалася вільною та критично налаштованою по відношенню до влади, незалежно від її політичних кольорів. Газета та телеканал мали власну точку зору на політичні події в країні, але завжди дотримувалися принципів незалежної преси та надавали можливість для виступів представникам будь-яких політичних сил, у тому числі опозиції, та гостро критикували дії влади, які йшли врозріз з інтересами громади. Не раз публікації в газеті, журналістські розслідування призводили до судового переслідування ЗМІ з боку корумпованих посадовців. На жаль, українська судова система недосконала та корумпована. При прийнятті низки рішень судові інстанції нехтували нормами як національного законодавства, так і міжнародного. Практика Європейського суду з прав людини, попри те, що для українського судочинства є джерелом права, не береться до уваги судами при розгляді справ за участі журналістів та ЗМІ. На жаль, констатуємо,  що низка завідомо неправомірних рішень, винесених національними судами по відношенню до деяких черкаських ЗМІ, в тому числі по «Антені», є лише свідченням намагань із боку влади знищити незалежну пресу, використовуючи судову систему.

У нас також існує практика не реагування з боку влади на переслідування, погрози або навіть замахи на життя журналістів.

Так, 16 лютого 2009 року стався замах на життя журналістів – головного редактора газети «Антена» Валерія Воротніка, директора телеканалу «Антена-плюс» Володимира Мамалигу та його десятирічного сина. Машина, у яку сідали журналісти після проведення прямого ефіру, була підірвана потужним зарядом вибухівки у самому центрі міста Черкаси. Порушена кримінальна справа за ознаками замаху на вбивство, не розслідувана й досі. Ми вважаємо, що замах на життя журналістів пов`язаний виключно з їхньою професійною діяльністю та громадянською позицією. Влада свідомо блокує розслідування, намагаючись відвести відповідальність від певних корумпованих посадовців, які, ймовірно, причетні до замаху. Попри численні звернення до Президентів України Ющенка та Януковича з боку самих журналістів, громадськості та народних депутатів України, незважаючи на те, що саме розслідування контролює Адміністрація Президента України та Генеральна прокуратура, винні не встановлені і не притягнуті до відповідальності. Ми вважаємо, що ситуація, яка склалася на теперішній час, беручи до уваги згортання процесів демократії та свободи слова в Україні, робить небезпечною саму їх подальшу професійну діяльність як журналістів, їх життя та життя їхніх родин.

Після виборів Президента України та призначення головою Черкаської ОДА Сергія Тулуба накотилася нова хвиля тиску та репресій. Спроби рейдерського захоплення ЗМІ, тиск та погрози з боку місцевих можновладців та силових структур, а також тиск на операторів кабельних мереж з вимогою припинити трансляцію телеканалу, погрози рекламодавцям та розповсюджувачам преси — це лише деякі чинники нової інформаційної політики в області.
Журналісти газети «Антена» на початку березня цього року на знак протесту проти відсутності реагування з боку влади на їхні численні звернення, проти постійного економічного, юридичного та морального тиску оголосили безстроковий страйк та припинили випуск газети. Телеканал та Інтернет-сайт продовжували працювати попри постійні утиски.

А 18 травня 2011 року місцевим оператором кабельних мереж, що діє під брендом «Воля» (який, за інформацією ЗМІ, контролюється американською компанією SigmaBleyzer) було припинено трансляцію популярного черкаського незалежного телеканалу «Антена-плюс», що позиціонувався в Черкасах як телеканал, який сприяє розвитку громадянського суспільства. Телеканал працював з 2006 року та транслювався виключно по кабельних мережах міста та у всесвітній мережі, маючи близько 60-70 тисяч постійних глядачів. Відключення телеканалу від кабельної мережі означає повне припинення діяльності цього ЗМІ, що суперечить національному законодавству та нормам міжнародного права. Попри це органи прокуратури відмовилися втручатися в ситуацію, переклавши вирішення питання на контрольовану владою Національну раду України з питань телебачення та радіомовлення, яка в свою чергу діє в інтересах провайдера кабельних мереж, намагаючись подавати ситуацію у вигляді так званого господарського спору. Комітет з питань свободи слова та інформації Верховної Ради України, розглянувши ситуацію із закриттям телеканалу, звернувся до Генеральної прокуратури України з викладенням фактів утисків ЗМІ на Черкащині, зокрема, газети «Антена» та телеканалу «Антена-плюс» та вимогою розслідувати ситуацію. Але, на жаль, ця справа може тягнутися роками, як це вже сталося з розслідуванням замаху на життя журналістів «Антени».

Ми впевнені, що відключення телеканалу «Антена-плюс» є результатом тиску на оператора кабельних мереж з боку обласної влади, по відношенню до якої телеканал та газета займали незалежну та критичну позицію.

Припинення виходу газети, відключення телеканалу вже призвели до того, що колектив журналістів залишився без роботи, а члени їхніх сімей - без засобів до існування.

Це, напевне, і є свідченням впровадження в Україні білоруського варіанту демократії. В Україні журналістів поки що масово не арештовують. Але їх уже намагаються просто вбивати, ЗМІ доводять до банкрутства та закривають шляхом брутального порушення українських та міжнародних норм права.

     Ми впевнені, що міжнародна спільнота та держава, яку Ви представляєте, не залишать без уваги нашого листа і візьме до уваги викладені нами факти утисків свободи слова та порушення громадянських прав і свобод в Україні.      Сподіваємося на те, що привернення міжнародної уваги до ситуації зможе вплинути на органи влади в Україні та зупинить процеси згортання демократії в нашій країні. Свобода слова, плюралізм думок є одними з головних чинників розвитку громадянського суспільства. Знищення вільної преси призведе до руйнації української державності та перетворення українського суспільства на авторитарний політичний режим.

     На жаль, ситуація з «Антеною» - далеко не поодинокий випадок, який яскраво свідчить про те, що державна влада в Україні розпочала процес згортання демократії. Можемо навести багато інших фактів цілеспрямованого та систематичного наступу на свободу слова та «зачистки» інформаційного простору Черкащини. Звільнені впродовж останнього року генеральний директор ОДТРК «Рось» Михайло Калініченко, комунальної обласної газети «Нова доба» Сергій Томіленко, комунальної газети «Місто» Борис Юхно, відбуваються постійні залякування та переслідування керівників та журналістів районних газет.

         Просимо також провести особисту зустріч із журналістами, керівниками означених ЗМІ (Валерієм Воротніком, Володимиром Мамалигою та Михайлом Калініченком) для більш детального обговорення ситуації. Просимо також посприяти в їхньому контакті з міжнародними правозахисними організаціями та фондами, що займаються проблемами демократії та свободи слова, з метою вироблення конкретних кроків для підтримки та допомоги незалежним ЗМІ в Україні.


З повагою,
Координатор Ради опозиційних сил Черкащини,
голова Черкаської ОО УНП                                                                           Леонід Даценко
-------------------------------------------------
м.Черкаси, вул. Лазарева.6, кім 330

Немає коментарів:

Дописати коментар