середу, 27 липня 2011 р.

Опозиція пропонує владі,
як відзначити День Незалежності

За інформацією газети "Дзвін", Рада опозиційних сил Черкащини передала керівництву обласної ради та ОДА власні пропозиції щодо відзначення 20-ої річниці Незалежності України, які сьогодні мають бути озвучені депутатом облради Юрієм Громовським під час засідання з підготовки святкувань на Черкащині. 
Нижче ми наводимо текст цих пропозицій.



Пропозиції
щодо святкування 20-ї річниці Незалежності України 
на Черкащині 
 
1. Було б доцільним до 20-ї річниці Незалежності України встановлення пам‘ятних знаків на честь цієї події.
Як варіанти:
- Кам‘яний знак з висіченим на ньому  написом: "Борцям за волю та незалежність України", інший -  «З такого-то року  по такий рік місто (селище, село) було полковим містом Української Держави під проводом Б.Хмельницького» і т.п. Викарбувати прізвища  полковників, що керували цим містом.  На Черкащині полковими містами були: м. Черкаси, м. Умань, м. Канів, м. Корсунь, м. Чигирин, смт Лисянка, с. Іркліїв (Чорнобаївського р-ну), с. Кропивна (Золотоніського р-ну) та ін. Більш докладну інформацію можна отримати у Сиволапа Михайла Павловича (тел. 067-757-56-92 ,            067-757-56-92      ) та у інших краєзнавців і науковців.
- Викопати в урочищі Холодний Яр дубочки, які мають вік 20 років, та пересадити їх, обравши відповідні місця в райцентрах, селах області. Т. ч. ми отримаємо символ нашої Незалежності «Дерево свободи», що ростиме і надалі разом з нашою державою.
- Вибравши відповідне місце в центральній частині населеного пункту, висадити кущі червоної калини - «Без калини - немає України» (проведення робіт можливе кожною сільською радою).

2. Перейменувати (повернути старі назви) вулиці населених пунктів, надавши їм українського змісту (Українська, Святого Князя Володимира, 1 грудня, Незалежності, Симона Петлюри, Гетьмана Скоропадського, Винниченка, Грушевського, гетьманів України тощо та вшанувати в назвах імена героїв, життя і діяльність яких пов‘язані з Черкащиною, які боролись за Незалежність України: В.Чорновола, А.Лупиноса, О.Суровцевої, М.Іванченка та багатьох інших).

3. ОДТРК «Рось» та інші місцеві телерадіокомпанії могли б продемонструвати  документальний фільм «Вільне козацтво», що присвячений подіям 1918-1922рр. саме на Черкащині. Організувати демонстрацію фільмів, теле- радіопередач про історію України та Черкащини, про визначних земляків, які боролись за незалежність України. Добре було б бачити дикторів та коментарів місцевого телебачення в національному одязі.

4. Було б доцільним до 20-ї річниці Незалежності України видати невелику брошуру (буклет) під загальною назвою «Співаймо українське», в якому обов‘язково розташувати текст гімну України, патріотичних,  народних та сучасних  пісень.

5. Підібравши відповідний репертуар, організувати трансляцію на майданах та вулицях патріотичних та народних пісень.

6. Запропонувати козацьким організаціям Черкащини провести козацькі марші, святкові дійства.

7. Відшукати можливість встановлення на площах та парках озвучувальної апаратури для проведення українського «караоке» (мікрофон, колонки, екран).

8. Звернутись до дирекції парків (якщо вони є) про безкоштовне функціонування атракціонів 24 серпня. Звернутись до керівництва музеїв про «день відкритих дверей», безкоштовне відвідання їх. Підібравши відповідний репертуар, домовитись з керівництвом кінотеатрів про безкоштовну демонстрацію фільмів патріотичного змісту, в ранкові часи для дітей збірки мультфільмів українською мовою. В центрах населених пунктів на рекламних щитах розташувати плакати з зображенням видатних українців із їх висловами про Україну.

9. Домовитись з перевізниками про безкоштовне функціонування міського транспорту на День Незалежності, прикрасити транспортні засоби стрічками національних кольорів та подавати українську музику; водіям бажано робити оголошення, пояснюючи причину безкоштовного проїзду. У випадку масових гулянь у вечірній час домовитись з перевізниками про функціонування транспорту на 2-3 години довше, ніж звичайно.

10. Звернутись до виробників сільськогосподарської продукції, пекарських, кондитерських закладів та рибних господарств з метою влаштування святкових столів в лікарнях (інших мед. закладах), будинках пристарілих, школах-інтернатах, військових частинах, у місцях тимчасового утримання (СІЗО, ІТТ). Звернутись до виробників морозива надати свою продукцію, що слугуватиме як невеликий приз дітям при участі в конкурсах.

11. В День Незалежності вранці організувати виконання духовими оркестрами державного гімну, оновити символіку, замінивши державний прапор на щоглах на новий та домовитись з священиками християнських конфесій про молебні за Україну, одночасні 5-хвилинні церковні дзвони.

12. Провести заходи (оголошення в газетах, на радіо, телебаченні, рекламні щити, плакати тощо), які заохочували б людей 24 серпня одягнути національне вбрання. Максимально використати наявність українського національного одягу в театрах та будинках культури.

13. Пропонуємо до 20-ї річниці Незалежності України відзначити громадян, які своїм життям та боротьбою наближали Україну до Незалежності: активних учасників національно-визвольних змагань кінця 1980-х  початку 90-х років, політв‘язнів, та ін. громадян, що зазнавали утисків і переслідувань за патріотичну діяльність та переконання.

14. Рекомендувати керівництву області звернутися до політичних партій, громадських організацій (особливо лівого, прокомуністичного спрямування) утриматись від проведення антиукраїнських, антидержавних акцій у дні відзначення 20-ї річниці  Незалежності України.


  Рада опозиційних сил Черкащини.


Немає коментарів:

Дописати коментар