вівторок, 26 червня 2012 р.

Провладна більшість Черкаської обласної ради замість мови обрала телячий язик



Сьогодні зранку під приміщенням Черкаської обласної ради депутатів, які прибули на чергову сесію, зустрічав пікет об’єднаної опозиції. Координатор Ради опозиційних сил Черкащини Леонід Даценко у гучномовець закликав усіх, хто вважає себе українцями, підтримати звернення до Президента і Верховної Ради про невідкладне зняття з розгляду у парламенті законопроекту «Про засади державної мовної політики», який, по суті, нищить підвалини української національної держави. Це звернення мали зачитати опозиційні депутати обласної ради і поставити, якщо вдасться, на голосування.

«Не будьте байдужими! Не будьте осторонь, адже забирають вашу душу. Ваші виборці чекають від вас рішучих дій по захисту рідної мови, сьогодні від вашої позиції залежить доля країни!», — виголошував Даценко.

Як наочну демонстрацію нинішнього вибору українців, на столику опозиціонери поклали синьо-жовті стрічечки та телячий язик.


«Або ми відстоїмо свою мову і залишимось нацією, або оберемо «язык» і перетворимось на безсловесну худобу», — пояснив Даценко.


Поряд вишикувалась у імпровізованому лахмітті молодь з плакатами, символізуючи німих жебраків, у яких хоче перетворити українців нинішня влада.

В самій обласній раді панувала нервова атмосфера. На порозі стояли працівники апарату і, мабуть, спереляку намагались не пропустити досередини нікого, окрім депутатів. Перепиняли і журналістів, особливо якщо у них у руках були якісь папери. Певне, боялись, що цей «ненадійний» контингент може пронести до сесійної зали якісь «крамольні» прокламації на захист мови. Пильно слідкували і за тим, хто що в раді роздає депутатам.

«Роздавати щось депутатам можуть лише працівники ради!», — не червоніючи видали працівники ради журналістам.

Овва! Як так далі піде, то скоро не те що коментарі брати, дивитись на депутатів можна буде лише при наявності письмового дозволу, ну, не знаю, з СБУ чи що.

Словом, до «мовного» питання влада області готувалась ретельніше, ніж опозиція. То чи ж варто дивуватись, що у відведений час для заяв опозиціонерам не дали можливості зачитати свою заяву. Навіть коли батьківщинівка Валентина Коваленко спробувала внести пропозицію  включити заяву у порядок денний, їй не дали договорити речення до кінця.


«Це ж порушення регламенту, перед тим, як вносити щось в порядок денний, депутати мають право почути, про що йдеться! — вказав на очевидні помилки голова фракції ВО «Батьківщина», екс-голова обласної ради Володимир Гресь. — Дайте їй прочитати заяву»

«Ви ж не надаєте слова депутатам від опозиції, це вибірковий підхід!» — підтримала його голова обласного «Фронту змін» Наталія Старікова.

Утім, за ледве помітним кивком губернатора Сергія Тулуба голова ради Валерій Черняк, обірвавши протест опозиції, поставив неозвучену належним чином пропозицію опозиції на голосування.


За проголосувало лише 20 обранців, проти 33, утрималось 2, не голосувало — 36.

Прикметно, що Сергій Тулуб під час перепалки не сказав жодного слова. А вчора на прес-конференції пообіцяв, що його думка щодо єдиної державної мови — української — не змінилась, і він обов’язково про це скаже на сесії. Він кинув єдину репліку у бік молодих активістів, які прорвались із плакатами у сесійну залу і вишикувались перед депутатами: «Ми вже прочитали, не заважайте працювати».


«Дайте нам можливість вільно жити і спілкуватись рідною мовою», — відповіли хлопці і дівчата.

«Вони заважають нам працювати!» — як по команді заволали депутати від Партії регіонів, і після цього працівники апарату ради вивели активістів опозиції із сесійної зали.

А депутати взялися за порядок денний, в який повносили чимало патріотичних питань, таких, як програма подолання бідності, розвитку туризму чи, що особливо смішно, підтримки розвитку українського козацтва. Навіть не замислюючись, який в цьому всьому сенс, якщо сьогодні донищать українську мову і, відповідно, Україну. Вони обрали телячий язик.

Немає коментарів:

Дописати коментар