вівторок, 10 липня 2012 р.

Непридушений протест

Хроніка беззаконня

Жорстоке придушення черкаського мирного протесту молоді проти мовного закону минулої п’ятниці вразив всю Україну. І правники, і політики в один голос визнають, що застосування спецпідрозділу міліції було абсолютно невиправдани і незаконним. Утім, у керівництва Черкаської області давно чухались руки продемонструвати силу.


6 липня близько полудня на Соборній площі біля наметового містечка черкаської молоді, яка кілька днів цілодобово чергувала на майдані на знак протесту проти прийняття мовного закону, з’явились судові виконавці. Спочатку вони спробували спробували переконати опозиціонерів обровільно зійти з майдану. На руках вони мали рішення Окружного адміністративного суду щодо заборони проведення акції. Цікаво, що до суду звернулась Черкаська обласна рада, яка є балансоутримувачем площі, хоч заборонити акцію через суд може лише орган місцевого самоврядування, тобто Черкаська міська рада, однак вона цього не зробила.


У суді було оскаржено подану належним чином заявку міської організації ВО «Свобода», однак опозиціонери зранку подали нову від іншої громадської організації, і повідомили про це працівників міліції та судових виконавців, наголосивши, що мирна акція на площі законна, бо друга заявка в суді не оскаржена.


Попри це, по полудні на площу раптово нагрянули близько 50 бійців спецпідрозділу міліції в бронежелетах і зі зброєю, вони почали відтісняти молодь від наметів, бити тих, хто намагався опиратись. У цей час  спортивної статури молодики у жилетах комунальної служби хапали намети, трощили їх, несли через вулицю і кидали там. Саме тому у опозиціонерів виникла підозра, що це не комунальники, адже ті мали б демонтувати майно і відвезти його в спеціально відведене місце, тим більше, що намети є власністю народних депутатів України Миколи Томенка, Ігора Єреська та Івана Зайця. Підозрілими комунальниками керував начальник Управління молоді та спорту ОДА, який відмовився представлятись та закривав обличчя, коли його фотографували журналісти.


Після нальоту міліції опозиціонери позбирали вцілілі намети по дворах і знову виставили їх на площі.



Після кількагодинного затишшя «Беркут» знову напав на містечко і цього разу жорстоко побив та повантажив у багажники патрульних машин депутатів Черкаської міської ради від «Батьківщини» Максима та Миколу Булатецьких, прихильника «Свободи» Ярослава Нищика. Під час нападу постраждав голова обласної організації Партії пенсіонерів Володимир Матюша, координатору наметового містечка Ігору Сичову зламали руку, його забрала швидка допомога, кілька хлопців отримали легкі  травми.



Ближче до вечора затриманих відпустили, і вони повернулись на майдан, де разом із сотнею молодих патріотів заспівали гімн України.



Того ж дня народні депутати Микола Томенко та Ірина Геращенко звернулись з приводу подій у Черкасах до Генеральної прокуратури, оскільки вважають, що міліція перевищила свої повноваження, а черкаський штаб Об’єднаної опозиції готує звернення до прокуратури області з приводу нищення наметів.

Вже в 7 липня наметове містечко на Соборній площі було відновлене.



«Ми не здамося. Я переконаний. Що ми всі разом, захищаючи мову і Україну, робимо святу справу. Але я також вважаю, що все те, що відбувалося в п’ятницю, і що відбувається на Черкащині, – це справа сатани. Сатана – це губернатор Тулуб. На Черкащині ніхто не зробить і меншої дії без його дозволу. І я застерігаю, якщо цей сатана не піде з Черкащини, в період виборів може масово пролитися кров», – в понеділок на прес-конференції заявив Микола Булатецький.

«На знак протесту проти розгрому молодіжного протесту на захист мови ми починаємо безстрокову акцію  «Україна без Януковича, Черкащина без Тулуба! — додав керівник обласного виборчого штабу Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Анатолій Бондаренко. – Тепер на майдані буде встановлено чергування партійців і депутатів. Що ж до Ігора Сичова, то депутати вже скинулись йому на операцію, адже перелом справді дуже серйозний».

Опозиція наголошує, що за поламані руки дітей не один високопосадовець області повинен сісти до в’язниці.

(фото Т.Воронцової та з сайту "Прочерк")

Немає коментарів:

Дописати коментар