середу, 23 січня 2013 р.

150 тисяч черкащан не пробачать владі, що та їх прирівняла до тупої худоби, - Даценко


Богдан Губський і Леонід Даценко під Канівською ОВК
у листопаді минулого року
Інтрига навколо перевиборів у «проблемних» округах загострюється. «Ліга.net» поспілкувалась із переможцями у цих округах, щоб зясувати, наскільки вони готові до нового витка перегонів. Пропонуємо бліц-інтервю із Леонідом Даценком, який переміг у окрузі № 197.


- Чи плануєте Ви балотуватись на повторних виборах в окрузі №197 і чи залишать Вас опозиційні партії єдиним кандидатом?



Обєднана опозиція «Батьківщина», і я, як кандидат від цієї політичної сили, вже перемогли на цьому окрузі, і на повторних виборах ми маємо поставити остаточну переможну крапку. 28 жовтня минулого року більше 28 тисяч виборців віддали за мене свої голоси, тому я просто  зобовязаний виправдати їхню довіру. Тим паче, що перемогу було здобуто у запеклій боротьбі із знаковим для України олігархом - Богданом Губським…


На сьогодні виборці мого і ще чотирьох округів України позбавлені їхнього конституційного права мати у Верховній Раді свого депутата.  Це ненормальна ситуація, і так не може тривати довго.


Звичайно, громадяни вкрай обурені тим, як влада нахабно і цинічно сплюндрувала їх волевиявлення на двох черкаських округах - 194-му та 197-му. Адже тут були і залишаються всі юридичні підстави підвести підсумки голосування та визнати переможців. І якби на цих, як і на інших трьох округах перемогли висуванці влади, я переконаний, що ніяких проблем у ЦВК із визнанням виборів не було б. "Проблемними" ці округи зробила сама ж влада, в антизаконний спосіб заблокувавши роботу ОВК та ЦВК, з метою не допустити у Верховну Раду представників опозиції. А тепер не знає як вийти із цієї абсурдної ситуації, затягуючи призначення повторних виборів…  


Є принципова позиція лідерів опозиційних сил, хто має балотуватися на повторних виборах. Як нещодавно наголосив один із лідерів парламентської фракції «Батьківщина» Микола Томенко, між Об’єднаною опозицією «Батьківщина», «Свободою» та «УДАРом» досягнуто чіткої домовленості, що всі ці політичні сили підтримають на повторних виборах у пяти «проблемних» округах тих кандидатів, які вже отримали там перемогу. І це логічно. Адже всі переможці і під час перегонів, і після них виявили надзвичайну стійкість і довели свою боєздатність. Думаю, нинішній Верховній Раді потрібні ще п’ять перевірених опозиційних бійців.



- Чи розраховуєте Ви, що Вашим головним суперником на виборах знову буде Губський? Чи Партія регіонів висуне якогось кандидата? Як збираєтесь перемагати олігарха?



У мене є великий сумнів, що Богдан Губський забажає вдруге ганьбитись. Адже він отримав серйозну поразку (програв майже п’ять тисяч голосів) та ще й заплямував себе участю у фальсифікаціях та зриві виборів в окрузі. Під час виборчої гонки у селах округу йому згадували ті обіцянки, які він щедро роздавав у 2002 році, коли тут балотувався до парламенту. Тоді Губський виграв вибори, і зрозуміло, за десять років роботи у Верховній Раді не виконав більшості зобов’язань. Тепер йому згадають фальсифікації. А ця образа набагато свіжіша і сильніша. Бо це не компютер комусь не привезти, це прирівняти 150 тисяч черкащан до тупої худоби, об волевиявлення яких можна нахабно витерти ноги… Такого вони не пробачать нікому. Власне, саме проти цього люди масово повстали у 2004 році, проти цього двадцять днів і ночей воювали під канівською окружною комісією № 197 у листопаді 2012... Нехай спробує Богдан Володимирович тепер проїхатись канівськими чи золотоніськими селами із своїми подачками, я хочу на це подивитись…


Що ж до кандидата від Партії регіонів, то абсолютно не має значення, хто буде їх висуванцем. Справа в тому, що майже 80% жителів мого округу підтримують опозиційні сили, половина з них мають різко опозиційні настрої. Вони НІКОЛИ не проголосують за висуванця влади. А перемагати буду спільно із своїми виборцями, як і попереднього разу. Ми вже, повторюю, раз довели, що народ сильніший за олігархів, доведемо це і вдруге.



- Що потрібно для того, щоб вибори в окрузі пройшли чесно?



Головна вимога виборців сьогодні і до влади, і до опозиції, - покарати фальсифікаторів. Якби когось посадили – більше ніхто не наважився б займатись фальсифікаціями. Утім, під час затяжного підрахунку голосів на 197 окружній комісії ми виявили і задокументували десятки порушень, склали і передали до міліції, прокуратури десятки скарг, до Генеральної прокуратури народні депутати направили кілька звернень, я як кандидат, пройшовши всі українські судові інстанції, подав позов до Європейського суду з прав людини, - однак ані влада, ані правоохоронці жодним чином не реагують. Зрозуміло, що сьогодні за зрив виборів справжніх винуватців ніхто карати не збирається.

Сама ж влада фактично кришує виконавців злочинних дій на ОВК, бо сама ж і є замовником цих фальсифікацій. Тому громадяни, виборці округів 194 та 197 виступили ініціаторами так званого Народного трибуналу. Активісти у Каневі, Черкасах та Золотоноші, зібравши факти порушень, почали їх самостійно оприлюднювати. Надрукували в газетах прізвища тих голів дільничних виборчих комісій, протоколи по яких були сфальшовані. Розклеїли по Каневу, Золотоноші, Черкасах листівки із портретами головних фальсифікаторів – губернатора Черкащини Сергія Тулуба, голови ОВК № 197 Максима Онищенка та секретаря комісії Світлани Чонки.

Сьогодні до моїх громадських приймалень приходять десятки людей із документами, які засвідчують факти тих чи інших порушень. Усе це ми обробляємо, систематизуємо і обіцяємо оприлюднити на народному віче, на якому, як на Нюрнберзькому процесі, буде названо всіх фальсифікаторів. Якщо не кримінальні справи, то широкий розголос і громадський осуд можуть зупинити фальсифікації у майбутньому.


Немає коментарів:

Дописати коментар