пʼятницю, 8 квітня 2011 р.

На Черкащині опозиційні сили освятили вогонь з Холодного Яру


Сьогодні, на Благовіщення, представники об'єднаної опозиції освятили в Холодному Яру прапори, вогонь і шаблю.
 
Збираються учасники акції на чигиринській трасі біля повороту на село Головківка. Там нещодавно встановили зупинку. На ній табличка "Зупинка встановлена на прохання члена Партії регіонів…". З самого ранку ллє дощ.

Опозиціонери їдуть у Холодний Яр чотирма машинами. Зупиняються біля Монастирського ставу. За переказами, саме там гайдамаки святили ножі перед своїми походами. Потім цю традицію перейняли воїни Холодноярської республіки.

"Я запитував у святих отців, чи можна святити зброю, - розповідає голова Черкаської обласної організації УНП Леонід Даценко. – Мені відповіли, що кожна річ, яка застосовується на богоугодне діло, може бути освячена. Наприклад, зброя – щоб захищати Вітчизну. Сьогодні ми вирішили освятити і вогонь. Пам'ятаєте, як писав Шевченко: "І повіє новий вогонь з Холодного Яру". Цей вогонь ми привеземо в Черкаси і запалимо на центральній площі".

Голова обласної УНА-УНСО Леонід Зелененко намагається розпалити багаття. Сирі дрова не горять, тому поливає їх керосином. Ігор Сичов з УНП запалює смолоскип.
Освячення вогню проводити отець Анатолій з Української православної автокефальної церкви. Потім святою водою кропить чотири прапори – жовто-блакитний, червоно-чорний, чорний холодноярський, та малиновий козацький.


"Спеціально не брали цього дня партійних прапорів, - каже Даценко. – Це акція не якоїсь політичної сили, а об'єднаної опозиції".

 
Представник козацтва Володимир Матюша стає на коліна перед отцем. У руках тримає шаблю, просить і її освятити. Дощ припиняється, крізь хмари визирає сонце.
Вогонь від смолоскипа запалюють у лампадці, ставлять її в машину.
Через годину усі повертаються у Черкаси. Там на 14 годину опозиція планує провести мітинг.

Нагадаємо, раніше Раду опозиційних сил та обласну опозиційну українську народну адміністрацію створили в Черкаській області. Її головою було обрано керівника Української народної партії в Черкаській області Леоніда Даценка.

Угоду про створення Ради підписали Черкаські обласні організації УНП, НРУ, Партія пенсіонерів, УРП "Собор", ВО "Батьківщина", "За Україну!", "Реформи і порядок", Українська національна асамблея, партія Екологія і соціальний захист, "Просвіта", Всеукраїнське об'єднання ветеранів, ГО "Воля", ГО Українська народна молодь, ГО Центр медіаініціатив, Асоціація органів самоврядування населення, ВГО "Спілка власників житла України".

Наталія ПИСАРЕВА

Немає коментарів:

Дописати коментар