вівторок, 19 квітня 2011 р.

Жертвами війни рад стали діти, пільговики та інваліди.

Тетяна Воронцова, "Нова молодь Черкащини" 



Першими „цивільними” жертвами війни між мерією Черкас та Соснівським і Придніпровським райвиконкомами мало не стали соціально незахищені городяни. Минулого тижня суддя Сонівського районного суду, задовольнивши клопотання Сонівської райради, зупинила дію рішення міської ради про бюджет на 2011 рік якраз в частині соціальних виплат. Справа в тому, що цей пункт бюджету мали затверджувати районні ради, але, сумніваючись в їх легітимності, міські депутати прописали механізм фінансових виплат самі. Образившись на колег, районні ради оскаржили їхнє рішення в суді. В результаті крайніми виявилися багатодітні та малозабезпечені сім’ї, різноманітні пільговики та отримувачі субсидій, інваліди.

    Мер такий крок райрад назвав аморальним, а рішення суду – незаконним. На його думку, активізація суду в питаннях протистояння мерії і райрад взагалі виглядає дивною, нібито „коридорами суду маячить якась біла тінь”. Вочевидь, мер натякає на свого давнього опонента Володимира Олійника.

   Міська влада скандальну ухвалу оскаржила в Апеляційному суді, і навіть наскаржилася на дії представників Феміди у Київ, прийнявши на позачерговій сесії відповідне звернення. На цій же сесії було прийняте хитре рішення, яке дозволить обійти ухвалу суду і продовжити фінансування соціальних виплат. Єдині, хто залишиться за бюджетним бортом, доки ухвалу не буде скасовано в судовому порядку, -- так це працівники самих райвиконкомів, адже зарплати до того часу вони отримувати не зможуть.

  -- Вся проблема в тому, що в міській раді ніхто нікого не хоче слухати, -- переконаний депутат міської ради, член опозиційної адміністрації Володимир Мамалига. – На позачерговій сесії було прийнято єдиним гамузом і звернення до Президента та Вищої ради юстиції щодо нібито злочинних дій судді Соснівського районного суду, і нові зміни до бюджету. При наявності коаліції Партії регіонів і Партії вільних демократів це було цілком прогнозованим. Однак бюджетне рішення протирічило і Бюджетному кодексу і багатьом іншим документам, тож немає сумнівів, що і воно буде оскражене і скасоване в суді. Більше того, міський голова, хоч був на роботі, не вів сесію, бо, певне, в тюрму не хоче. Переконаний, що до цього конфлікту призвели бездумні кроки міської влади, які надумали ліквідувати районні ради, не маючи для цього юридичних підстав.

    Володимир Мамалига вважає, що міська рада мала піти більш простим і дієвим способом: звернутися до Верховної Ради з проханням ліквідувати ради, бо це виключно її компетенція, або ж призначити вибори депутатів до них. А до остаточного вердикту столичних колег діяти виключно в рамках закону, щоб громаду не лихоманило від чергових фінансово-господарських сутичок між окремими ланками місцевого самоврядування.

Немає коментарів:

Дописати коментар