четвер, 20 жовтня 2011 р.

Церковні претензії: Щоб догодити Софронію, Тулуб витратить 5 млн. гривень

Цілих 5 млн. грн. готовий витратити з обласного бюджету черкаський губернатор, щоб тільки догодити владиці Софронію. Мова йде про багатостраждальний професійний ліцей, що в Гарбузині Корсунь-Шевченківського району, який останні десять років воює з православною церквою Московського патріархату за клуб. На місці цього старого приміщення у дворі ліцею сто років тому була церква, до сьогодні ще дожила частина давньої цегляної кладки. У 20-х роках минулого століття церковні стіни добудували, перетворивши приміщення у клуб. Одначе з падінням Радянського Союзу святі отці розпочали нещадну війну за свою „канонічну територію”, попри спротив місцевого населення і керівництва ліцею. Їх особливо не стурбував і той факт, що церква фактично збирається відібрати корпус у півтисячі дітей, що навчаються в ліцеї. Та і як повноцінно може функціонувати церква прямо посеред ліцейного двору, за десяток метрів від навчального корпусу і гуртожитків – теж залишається загадкою. Але не дарма в народі кажуть: пусти порося під стіл, то воно на стіл вилізе і ратички складе... Адже вся ця територія належала монастирю, тож, не виключено, що повернення церкви, - лише перший крок.

До речі, педагогічний колектив ліцею саме цього і побоюється, тримаючи оборону. А що, база тут для ченців якнайкраща: 76 га полів, свиноферма, два гуртожитки, навчальний корпус, техніка – заходь і господарюй на здоров’я. І запопадливість влади перед священиками дає підстави думати про найгірший для ліцею сценарій.

Ще один красномовний привід так думати ліцеїсти і вчителі отримали минулого тижня, коли до них в гості приїхали губернатор Сергій Тулуб та митрополит Черкаський і Канівський Софроній з велелюдною свитою. Вони оглянули заклад, і Тулуб заявив, що виділить на будівництво нового корпусу з актовим залом 5 млн. грн., а старий віддасть церкві. Мовляв, закривати ліцей не будемо, але молодь має духовно розвиватися.

- Приміщення клубу занадто старе і не підходить для молодих людей. Тому ми збудуємо додаткове, з актовим залом, місцем для гуртків, кінотеатром. А як воно буде готове, віддамо старе приміщення церкві. Бо в ліцеї навчаються діти з неблагополучних сімей, які не можуть належним чином їх забезпечити. Та й рівень злочинності серед підлітків зростає... – пізніше підтвердив свої наміри щодо „оцерковнення” навчального закладу Сергій Тулуб.

До речі, бунтівний директор ліцею днями написав заяву про звільнення. Кажуть, під тиском, бо контракт в нього укладений із Міносвіти, якому підпорядкований заклад, і чинний до 2013 року. Але ж набрався „нахабства” суперечить вищим силам і противився цьому специфічному зрощенню освіти і релігії.

Тож, слідуючи логіці влади, залишилось ще всіх ліцеїстів  постригти в ченці, щоб вберегти від слизького злочинного шляху. І заразом понаставляти церков у всіх школах і дитсадках області, бо, як стверджував безсмертний Макаренко, дитяча особистість формується до 5 років. А ще варто було б віддати церкві і приміщення Черкаської облдержадміністрації, бо, по-перше, на тому місці колись був собор, а, по-друге, безхребетна влада і не потрібна. Святі отці не гірше від чиновників зможуть тримати в страху народ і ділить бюджет.


Немає коментарів:

Дописати коментар