четвер, 6 жовтня 2011 р.

Даценко: Тулуб сам зводить „революційну барикаду”!


Новий політичний сезон на Черкащині так само, як і в Україні, великою мірою залежатиме від того, який вирок буде прийнято у справі Юлії Тимошенко. Тоді стане зрозуміло, з позиції відвертої грубої сили чи замаскованого авторитаризму говоритиме із суспільством влада. Вже сьогодні в опозиційних колах Черкащини відзначають, що владна команда не просто ігнорує опозицію, вона не хоче чути суспільства. А це, наголошує координатор черкаської опозиції Леонід Даценко, небезпечна вада, бо не залишає людям вибору, окрім організованого спротиву.

- Леоніде Миколайовичу, після арешту Юлії Тимошенко, регулярних заборон акцій опозиції в нашій області ви ще бачите можливість для діалогу з владою і для співпраці?

- Яка співпраця й діалог можливі із владою, яка фактично зайняла позицію залізобетонної стіни? За ті півтора роки перебування донецьких при владі на Черкащині не відбулося жодного «круглого столу» із опозицією, які ми ініціювали з різних питань і проблем, що хвилюють черкащан. Останні факти – це звернення двох фракцій обласної ради, «Батьківщини» і «Фронту змін», до комунальних засобів масової інформації – газети «Нова Доба» і «Черкаський край» - з проханням надрукувати звернення цих фракцій щодо ситуації з Юлією Тимошенко. Їх просто проігнорували. Далі ми подали пропозицію в обласну державну телерадіокомпанію «Рось» про те, щоб на телебаченні і радіо звучав голос не тільки влади, але й опозиції. Пройшло два тижні, але ніяких зрушень не відбулося. Так само ми подали звернення на ім’я голови адміністрації, щоб він втрутився у ситуацію щодо закриття телеканалу «Антена». Пройшов час – і ніякої відповіді. Тому який діалог можна вести із залізобетонною стіною?

- Словом, війна?

- Нинішня влада вже давно оголосила черкащанам війну. Вдумаймось, за словами губернатора Сергія Тулуба, з початку цього року кількість підприємців-фізичних осіб на Черкащині зменшилася на 8,2%, тобто припинили діяльність 55 тисяч дрібних підприємців! При цьому посадовець називає їх пройдисвітами, які звикли «на хіп-хап швиденько збити грошей і втекти».
Воно було б цілком логічно, якби такі жорсткі промови виголошував представник великого бізнесу, в якого та нещасна дрібнота плутається під ногами, але аж ніяк не голова ОДА, який мав би той малий і середній бізнес розвивать, про що і він сам, і його політичний патрон неодноразово клятвенно запевняли. Та й обізвати п`яту частину населення області, а саме стільки виходить, якщо порахувати підприємців разом з їхніми сім`ями, шахраями  - недалекоглядно і неприпустимо. Такий очевидний політичний промах напередодні виборів навіть для такого крутого і наближеного до Януковича губернатора мав би мати сумні наслідки. Але,  як бачимо, жодних кар`єрних санкцій не відбулось. Чому? Бо і сам Президент, вочевидь, згоден із своїм підлеглим. Адже дрібний бізнес небезпечний для усякої недемократичної влади, бо має можливість протестувати, а воно комусь треба при такій політиці, коли приводи для незадоволення створюються щодня?

- Тим не менше, за „розвиток підприємництва” Сергію Тулубу нещодавно було вручено нагороду...

- А от в цьому, з огляду на те, що я щойно сказав, нічого дивного і немає. Нагороду Сергію Тулубу вручив президент Черкаського обласного об’єднання промисловців і підприємців, голова Черкаського обласного об’єднання організації роботодавців Борис Райков. А в Черкасах всі прекрасно знають, яких саме підприємців представляє колишній власник черкаського хімічного гіганта «Азоту». До тих 55 тисяч вони ніколи не потраплять, бо їхні прізвища варто шукати в рейтингах найбагатших людей України. І своїх «фарфорових слоників» (статуетка митрополита Тукальського – ред.) вони готові піднести всякому, хто допоможе пересунутись в тих рейтингах вище хоч на один рядок.

- Ну, не весь великий бізнес може похвалитися співпрацею з Черкаською облдержадміністрацією. 

- І оце ще один приклад того, як можна співпрацювати з такою владою, яка ділить інвесторів на своїх і чужих. Найбільші підприємства, що працювали на Черкащині – автомобільний гігант „Богдан” і сільськогосподарське підприємство „НІБУЛОН” – згортають свою діяльність. Із шести заводів корпорації „Богдан” в Черкасах залишився лише один, решта – поступово мігрують до Вінниці, де їх з хлібом-сіллю зустрічає місцева влада. Те ж саме з „НІБУЛОНом” – в Житомирській області, наприклад, його вітають як надійного партнера, а в нас називають „непрозорим і не зовсім законним”. А все це тисячі втрачених робочих місць. То чи можна співпрацювати з владою, яка знищує інвесторів? Яких пропозицій чекає від нас влада за таких умов, називаючи критиканами? Як загнати всі 100% черкащан в Партію регіонів? Як розтринькати бюджетні кошти на автопарк обласної ради, на облаштування прилеглих територій навколо приватних ресторанів своїх спонсорів? На скільки років посадити до в’язниці Юлію Тимошенко? Таких пропозицій ми не надамо.

- Який же вихід?

- Єдине, що нам залишається, -- жорстко контролювати, критикувати і впливати на цю владу через публічні акції. І головне готуватись до рішучого бою на виборах до Верховної Ради. Об’єднуватися депутатам у місцевих радах, а такий процес триває, і намагатися вплинути на рішення органів місцевого самоврядування. Ми хочемо нагадати ще раз, що нинішня владна команда має абсолютну більшість у всіх місцевих радах, тож має нести повну відповідальність за ситуацію в області, і ми будемо вимагати, щоб вона відзвітувала про рік своєї роботи. По-перше, про ремонти доріг, які обіцяла зробити в області аж на 400 мільйонів гривень. По-друге, про боротьбу з корупцією, бо це не я, а Тулуб казав, що у нас на біг-бордах будуть висіти портрети наших корупціонерів, хабарників і газети  ряснітимуть їхніми фотографіями. Ми дивимося на вулиці: рясніють біг-борди з портретами самого Тулуба і нашого Президента… По-третє, про наведення ладу з прибережною смугою Дніпра, оскільки, окрім кафе „Робінзон”, жодного царського села знесено не було. По-четверте, нехай, зрештою, влада розкаже про те, які ж інвестори з’явились на Черкащині? Про тих, хто втік, ми сказали, а хто ж прийшов на їхнє місце, чому їх не називають, не перерізають стрічечки на нових заводах? По-п’яте, хочемо нарешті побачити аналіз витрачених бюджетних коштів. Наприклад, сьогодні облдержадміністрація знову говорить про ремонт мосту через Дніпро, але ж два роки тому його вже капітально відремонтували, вклавши 12 мільйонів гривень. Тепер говорять, що треба ще 100 мільйонів, то куди були витрачені ті кошти? Ми ставимо конкретні запитання і хочемо почути конкретні відповіді.
І останнє – ми будемо демонструвати єдність нашої опозиції, спільно проводитемо свої акції плануємо разом виїхати до Печерського суду Києва, де закінчується судилище над Юлією Тимошенко, бо тільки втрати своїх багатств і привілеїв та єдності своїх опонентів і боїться ця влада.

- Терпець уривається, а радикально налаштовані громадяни вже підстьобують, а де барикади?

- Барикади вже є. Їх зводить сам Тулуб. Щодня і невтомно. Брехливою політикою, репресивними методами, неповагою до людини. Як це не дико звучить, але Тулуба вже можна назвати черкаським Буревісником, що „гордо реет... над седой равниной моря”. Кращого агітатора проти політики Президента, ніж він, сьогодні на Черкащині немає.

Немає коментарів:

Дописати коментар