пʼятницю, 9 грудня 2011 р.

Політспектакль у СІЗО – чергова барикада на шляху євроінтеграції України

Юрій Костенко
народний депутат України, Голова УНП


19 грудня – переламний момент в новітній історії України. Саме на саміті Україна-ЄС, де планується підписання угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі, буде визначено, куди прямує Україна – до європейського дому чи в новітню Російську імперію, під ярмо так званої керованої демократії, всі "принади" якої було продемонстровано на виборах в Думу.

На шляху інтеграції України в ЄС, не без допомоги проросійського лобі в українській владі, побудовано нову барикаду. Напередодні визначального саміту з ЄС в СІЗО відбувся безглуздий, незрозуміло чим мотивований процес над уже ув'язненою Тимошенко. На знак протесту БЮТ блокувала Верховну Раду напередодні прийняття бюджету-2012, вкрай загостривши стосунки з провладною коаліцією. Останні політичні події в Україні вже викликали чергову хвилю антиукраїнської критики в закордонних ЗМІ та спричинили активність російської дипломатії, яка вкотре намагається довести Заходу, що з демократією в Україні покінчено. Росія докладає шалених зусиль, щоб зірвати саміт, де має бути парафована угода про асоціацію України з ЄС.

Це вже друга спроба використати справу Тимошенко проросійським лобі, процес над якою та ув'язнення до рішення суду могли стати непереборною перешкодою на шляху євроінтеграції України. Чергова барикада вибудовується після того, як багато політиків в ЄС пройшли важкий шлях усвідомлення, що Україна, маючи посаг трьохсотрічної колоніальної залежності від Росії, не зможе самотужки набути європейських стандартів демократії без допомоги самої Європи. В той же час, демократична Україна може відіграти визначальну роль в демократизації і самої Росії та у формуванні єдиного європейського континенту без будь-яких поділів та кордонів між демократією та тоталітаризмом. Недавня резолюція Європарламенту, незважаючи на сподівання Росії, не передбачала ні припинення переговорів про асоціацію, ні відмову від саміту та парафування відповідних угод з Україною до кінця 2011 року.

"Я з трудом можу уявити, що в цих умовах Україна буде приєднуватися до Євросоюзу, – не без іронії коментував переговори України про угоду щодо асоціації з ЄС російський прем'єр Путін. – Це абсолютно нереальні речі". Російська влада й гадки не мала, що проросійська команда Януковича зможе успішно завершити переговори з ЄС. Як тільки підписання відповідних угод набуло реальних перспектив, в заявах офіційних російських осіб зазвучав метал, – Україні погрожували торговими війнами, закриттям кордонів для українських товарів, подальшим підвищенням цін на газ тощо. Під час зустрічей з представниками ЄС щодо угод про асоціацію та зону вільної торгівлі не без сприяння Росії відбулася серія провокацій у Львові, щоб засвідчити, – Україна, мовляв, стоїть не на тому щаблі цивілізаційного розвитку, щоб приєднуватися до ЄС. В розпалі геополітичної боротьби за Україну і постала політична справа Тимошенко.

Історія підніжок Росії щодо євроінтеграції України нараховує 20 років. Тільки-но екс-президент Кучма заявив про наміри євроінтеграції та підписання угод з НАТО, як Україна опинилася в епіцентрі касетного скандалу. За влади "помаранчевих" країни ЄС так і не простягнули Україні руку дружньої допомоги через конфронтацію між екс-президентом Ющенко та прем'єром Тимошенко. 2008 року Україна так і не отримала програму підготовки до ПДЧ в НАТО через активний спротив впливової російської дипломатії та газовий тиск Кремля на Німеччину та Францію. Сьогодні зрозуміло одне – Росія добровільно не випустить Україну з обіймів, оскільки без неї новітня Російська імперія, яку мріє відновити Путін, ніколи не набуде колишньої могутності.



Немає коментарів:

Дописати коментар