вівторок, 27 грудня 2011 р.

Даценко: опозиція вимагає підтримати місцеві підприємства, а не викручувати їм руки

Нинішня владна верхівка Черкаської області займається рекетом. Відверто, публічно і цинічно. Але коли в буремних дев`яностих, коли власне і виникло це ремесло, ним займались типові хлопчики в спортивних костюмах, які ховали свої обличчя і не афішували причетності до сильних світу цього, то зараз це роблять перші особи області у сесійній залі, прямо на очах депутатів, журналістів і представників громадськості.

Наприклад, на минулій сесії Черкаської обласної ради перед тим, як депкорпус мав перейти до блоку питань про надання  підприємствам погодження для отримання дозволів на вивчення родовищ підземних вод, слово взяв голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб. Він наголосив, що з тих підприємств, які подали свої документи до обласної ради, лише ВАТ «Азот» підписав з владою так звану соціальну угоду, тобто висловив готовність поділитись грошима. Решта – таких угод не підписували, тож погоджувати їм дозволи не обов`язково. "Я буду голосувати проти!" - виголосив голова ОДА, цим самим давши чітку вказівку своїй підконтрольній більшості. В результаті – всім іншим підприємствам дозволів не надали. А це такі поважні підприємства, як "НІБУЛОН", ВАТ "Золотоношам'ясо", СТОВ "Дніпро",  ТДВ "Пальмирський цукровий завод", Корсунь - Шевченківський маслосирзавод…

Логіка незбагненна. Адже обласна рада – лише проміжна ланка в процедурі надання дозволу підприємству на користування свердловинами в промислових цілях. Підприємства збирають необхідні документи, погоджують у різних інстанціях, подають пакет в обласну раду, та формально оцінює наявність всіх папірців, направляє документи в Кабінет Міністрів, і лише там дають або не дають дозвіл. За логікою, відмовити обласна рада має підстави лише тоді, коли пакет документів не повний або якась служба дала негативний висновок. Просто, без пояснень не голосувати – це ноу-хау черкаської ради. Зрозуміло, що так футболити підприємства можна роками.

А при цьому ще й говорити, що підприємства для надання дозволу мають додатково за щось заплатить – це відверте вимагання. Адже мова йде про місцеві підприємства, які платять податки, сплачують мита та збори, а відповідно вже і не повинні ще кудись давати гроші. За великим рахунком, вони вже виконали і свої  соціальні зобов`язання, давши людям роботу і наповнивши місцеві бюджети.  Утім, більшість з них, як, скажімо, той же «НІБУЛОН», готові допомагати громадам, асфальтуючи вулиці, ремонтуючи дитсадки і школи, закупляючи обладнання у ФАПи і лікарні. Звісно, такі благодійні акції хтось проводить час від часу, хтось регулярно, виходячи із можливостей підприємства. Про додаткову фінансову допомогу їх можна тільки просити, аж ніяк не вимагати, і , тим більше, не шантажувати дозволами.

Але наше обласне керівництво вирішило, що може говорити з бізнесом мовою сили. Начальник обласної міліції, обласний прокурор, начальник ДПА – безмовно виконують вказівки губернатора, бо їхні теплі крісла цілком залежать від Сергія Тулуба. І зрозуміло, що публічний натяк голови ОДА на сесії, що підприємства мають ділитись – це попередження. І ділитись підприємства передусім мають з владою, а не з місцевими громадами.

Тому сьогодні об’єднана опозиція Черкащини звертається до депутатів обласної ради із провладної більшості дослухатися до вимог Президента, який заявляє про підтримку національних товаровиробників, місцевих підприємств, які в часи економічної скрути продовжують працювати. Врешті-решт, черкащанам не потрібні політичні ігрища, адже від роботи наших місцевих підприємств залежить їх доля і благополуччя їхніх сімей…

Леонід Даценко, координатор Ради опозиційних сил Черкащини

Немає коментарів:

Дописати коментар