пʼятницю, 20 січня 2012 р.

Опозиція висунула Тулуба на «Ворога преси - 2011»

Черкаська опозиція переконана, що більшого «душителя» свободи слова, як губернатор Сергій Тулуб, в Україні немає, тому «номінувала» його на звання «Ворога преси – 2011». 
«Рада опозиційних сил Черкащини обговорила ситуацію із свободою слова в області і впевнена, що Сергій Тулуб заслуговує в цьому рейтингу на перше місце, - заявив координатор об`єднаної опозиції Леонід Даценко. – У 2011 році в області за мовчазної згоди губернатора було закрито опозиційний канал «Антенна», звільнено редакторів обох обласних комунальних газет, адміністративним чином наганялась передплата на комунальні та партійні видання Партії регіонів. Загалом склалась важка атмосфера цензури, попри неодноразові усні і письмові звернення, навіть депутатам обласної ради від опозиції було повністю закрито доступ до ефіру держтелерадіокомпанії «Рось» та до комунальних видань.»

Повністю весь перелік «злочинів» Тулуба проти вільної преси опозиція виклала в листі-зверненні, яке направила на ім`я голови Національної спілки журналістів України Ігора Лубченка та голови Черкаського обласного осередку НСЖУ Сергія Томіленка.


«Шановні Ігоре Федоровичу та Сергію Антоновичу!
Звертаємось До Вас з пропозицією розглянути питання про утиски свободи слова на Черкащині головою обласної державної адміністрації Сергієм Тулубом та внесення його в антирейтинг Спілки „Вороги преси – 2011”.
Вважаємо, що для такої негативної оцінки є всі підстави. У 2011 році за його мовчазної згоди було припинено діяльність єдиного в області опозиційного телевізійного каналу «Антена», який неодноразово критикував Президента, уряд та очільників влади в Черкаській області за недолугу і навіть шкідливу для суспільства соціально – економічну політику, за деспотичні методи  керівництва самого Сергія Тулуба та його найближчих соратників, серйозні прорахунки та абсолютну непрозорість у підборі та призначенні чиновників на відповідальні посади, унаслідок чого на посадах різного рівня по кілька разів за рік змінювались місцеві керівники або з`являлись люди невідомі і чужі, часто з Донецького регіону, нерідко без відповідної освіти та досвіду роботи.
Прикладом може слугувати таємниче призначення того ж екс-голови Чигиринської РДА Володимира Калашнікова – начальником Головного управління інвестиційно-інноваційної політики, підприємництва та зовнішніх зносин ОДА або екс-голови Черкаської РДА Михайла Склярова – начальником Головного управління праці та соціального захисту населення.
Телеканал також не раз озвучував інформацію про різні корупційні діяння заїжджих посадовців, в цьому контексті згадувалось і прізвище очільника області тощо.
На нашу думку, припинення виходу в ефір телеканалу, мало стати надзвичайною подією в області. Попри те, що офіційно телевізійний оператор «Воля–кабель» посилався на суто господарський конфлікт, обласна влада мала б взяти якнайактивнішу участь у врегулюванні ситуації і недопустити зникнення з ефіру опозиційного голосу. Натомість, голова ОДА «відхрестився» від розгляду цього гострого питання, відповідаючи на численні звернення керівництва самого телеканалу та значний громадський резонанс відписками про неполітичний характер конфлікту. В той же час в умовах утаємниченості працівники оператора натякали на те, що відключення «Антени» - це пряма вказівка Сергія Тулуба.
Також протягом року на прес – конференціях і нарадах Сергій Тулуб дозволяв собі принижувати діяльність журналістів, керівників електронних та друкованих засобів масової інформації, особливо ОДТРК «Рось», газет «Нова доба» та «Черкаський край». Волюнтаристська позиція керівника ОДА щодо інформаційної політики обласних комунальних газет зрештою призвела до звільнення головних редакторів „Нової Доби” та „Черкаського краю” і призначення на ці посади інших людей. Без пояснень і аргументів чи то проти звільнених, чи за призначених. При цьому Сергій Тулуб не раз різко зазначав, що колективи комунальних газет працюють недостатньо професійно, і що ці ЗМІ треба роздержавить, при чому недвозначно додаючи, що „спонсори”, які мають потім взяти на себе розвиток газет, обов`язково знайдуться.
Після так само непрозорого призначення на посаду гендиректора ОДТРК «Рось» Юрія Уздеміра в колективі телерадіокомпанії запанувала важка атмосфера цензури: в ефірі запанувало суцільне восхваляння влади, дійшло  до того, що через довгу підгонку новинних сюжетів під потрібні керівництву області акценти зривались випуски новин, за що потім карали журналістів.
Можемо навести також одне з останніх висловлювань Сергія Тулуба щодо ОДТРК „Рось”: «Потрібно приватизувати облтелерадіокомпанію». Голова ОДА, певне, забувся, що ОДТРК йому безпосередньо не підпорядкована.
В той же час, губернатор здійснив чимало зусиль, щоб взяти під контроль вже усталений інформаційний простір області,  зокрема створюючи нові видання з яскраво вираженою партійною спрямованістю, адміністративним чином „наганяючи” їм передплату, намагаючись перетворити прес-службу ОДА в повноцінне інформаційне агентство, яке замість простого інформування про роботу влади, взялося б коригувати громадську думку і займатись відвертою пропагандою.
Характерно, що протягом 2011 року у комунальних ЗМІ практично була відсутня думка опозиційних політиків, депутатів місцевих рад, як ми розуміємо, за вказівкою керівництва області.
Таким чином вважаємо, що в області створена обстановка залякування і приниження  редакційних колективів комунальних та приватних ЗМІ. Чесна і об`єктивна позиція журналістів не сприймається чиновниками, а сам Сергій Тулуб заохочує своїми діями таке ставлення до них. Також всі соціологічні дослідження, в тому числі і міжнародні, стверджують, що у Шевченковому краї йде згортання демократії та свободи слова.   
Враховуючи вище викладене, переконані, що Тулуб Сергій Борисович – цілком може заслуговувати на звання ворога преси під номером один. Не сумніваємось, що переважна більшість журналістської спільноти області нас підтримає.

З повагою, за дорученням Ради опозиційних сил Черкащини, 
координатор Леонід Даценко» 

Немає коментарів:

Дописати коментар