середу, 4 липня 2012 р.

Черкаська опозиція на захист мови спалила депутата-зрадника


Сьогодні Черкаська об’єднана опозиція розпочала безстрокову акцію на захист української мови. На Соборній площі перед вікнами облдержадміністрації представники «Батьківщини», «Фронту змін», , «Свободи», НРУ, УНП, «Громадянської позиції», «УДАРу» та інших політичних сил та громадських організацій розбили наметове містечко, яке залишиться на майдані доти, доки народ не змете злочинний режим Януковичів-Азарових. Біля партійних наметів зібралось близько двох сотень небайдужих черкащан, представників творчої інтелігенції та студентство, приєднались до акції протесту і деякі чиновники черкаської мерії. Попри те, що захід заздалегідь ніхто не планував, частина присутніх устигла перевдягнутись у вишиванки.

«Ми бачимо, як ця влада грабує Україну, як розпродуються залишки нашої родючої української землі, як ці покидьки, «грязь Москви», як писав Тарас Шевченко, замахнулись на святе, на нашу мову. Якщо вони дозволили собі наступити на горло нашому народу, то тут ми маємо непохитне право стати на захист нашої держави непорушною стіною», — розпочала мітинг голова обласної Спілки письменників, доцент Черкаського національного університету, депутат обласної ради Валентина Коваленко.

«Мені соромно і боляче, що ми дожилися до того, що якісь наперсточники забирають у нас право говорити, — підтримав Коваленко професор Черкаського національного університету Василь Пахаренко. — Люди добрі, я вас прошу, забудьте про страх! Вони нас значно більше бояться, вони бояться за свої заводи, за свої маєтки, за золоті унітази. Бо вони знають, що все це вони вкрали і рано чи пізно це доведеться віддавать. Пам’ятайте, що якщо сьогодні ми проти них не виступим — завтра вони прийдуть у хату до кожного і заберуть останнє, як це ми вже бачили в історії».
«Ми, інтелігенція, письменники Черкащини не маємо права стояти осторонь. Сьогодні наше місце тут, на майдані», — озвучив намір науково-мистецької еліти області воювати до кінця духовний батько Черкащини, лауреат Шевченківської премії письменник Василь Захарченко.
Таку ж єдність продемонстрували і представники політичних партій.
За словами координатора Ради опозиційних сил області Леоніда Даценка, відсьогодні партійні намети на майдані зміняться польовими, а опозиційний виборчий штаб перейде у формат повної «бойової» готовності, адже в таких принципових питаннях, як захист державної мови, жодних компромісів із владою не повинно бути.

«Українці мають реагувати на наступ на мову так, як вони завжди реагували, коли загарбники намагались позбавити їх своєї мови, своєї церкви, своєї державності. Сьогодні ми започатковуємо безстрокову акцію, і якщо Президент піде на черговий злочин проти конституції і проти нації, підписавши цей закон, то цілком вірогідне утворення нового українського майдану, як це було у 2004 році», — заявив він.
А на підтвердження того, що народ не збирається відступать, опозиціонери спалили на площі опудало депутата-зрадника.
«Сьогодні у Верховній Раді засіли шулери, які не мають нічого святого, тому з цього опудала ми запалюємо символічний вогонь, який очистить владу від запроданців. Ми запалимо цей вогонь на всіх майданах області,у всіх містах і селах!» — підворушуючи багаття виголосили опозиціонери.
Під кінець мітингу опозиціонери зачитали жорстку заяву до Президента не підписувати мовний законопроект. Інакше будуть «боронити свою мову і державу всіма можливими способами». Під цим зверненням усі учасники акції протесту поставили підписи.
Після цього присутні на майдані дружно вирушили до пам’ятника Шевченкові, взявшись за руки, стали навколо нього і заспівали гімн України.

До речі, за акцією протесту пильно спостерігало кілька десятків міліціонерів, а після мітингу вони підходили до організаторів і напівпошепки казали:
«Правильно, піднімайте народ».

Немає коментарів:

Дописати коментар