понеділок, 27 серпня 2012 р.

Не залякали, не заборонили, не купили… Тепер садитимуть або вбиватимуть? — Даценко

Ще у червні Координатор Ради опозиційних сил Черкащини Леонід Даценко заявив, що обласна влада на чолі з губернатором Тулубом і його «донецькою бригадою» на виборах буде реалізовувати сценарій ЗЗеК. Абревіатура ця розшифровується — «Залякати», «Заборонити», е-е, «Купити» («данецкіє» зазвичай замість сполучників використовують частку «е»). І протягом двох місяців черкащани були свідками послідовного втілення цієї технології.

Невиправдане застосування сили під час знесення міліцією наметового містечка на Соборному майдані у Черкасах 6 липня, затримання двох депутатів Черкаської міської ради Максима та Миколи Булатецьких, зламана рука коменданта мовного майдану Ігоря Сичова, за яку ніхто так і не поніс відповідальність, наліт міліції на штаб Об’єднаної опозиції і спроба вилучити там виборчі документи, провокації під час мітингів, — усе це красномовні свідчення першого етапу владного плану «Залякати».

Паралельно влада активно вдавалась і до різних можливих і неможливих заборон, починаючи із параду заборон встановлювати намети Об’єднаної опозиції і проводити зустрічі із народними депутатами в районах області, ганяючи за тим же віце-спікером Верховної Ради Миколою Томенком табуни міліціонерів із відеокамерами, і закінчуючи забороною депутатам Черкаської обласної та міської ради Володимиру Гресю та Миколі Булатецькому взяти участь у масових заходах у Красенівці Чорнобаївського району минулої суботи, де відзначали черговий ювілей богатиря Івана Піддубного. Депутатам довелося як підпільникам пробиратись на місце масових гулянь через міліцейські кордони. А щоб не дати можливості черкаській опозиції висловити свій протест в очі владі, за вказівкою губернатора, на Соборній площі у Черкасах уже більше місяця облаштувався базар. Певне, в ОДА подумали, що краще дивитись із вікон на розвішені труси і бюстгальтери, ніж на транспаранти «Черкащина без Тулуба».

Що ж до купити, то тут у хід іде усе: і легендарна гречка, яку соціальні працівники під підпис пропонують жителям Золотоноші, і горілка, якою по дві пляшки в руки щедро обдаровує один із владних кандидатів у Жашкові, і дармові калоші з халатами, як у Корсуні, і навіть безкоштовні телята, яких спочатку під клацання журналістських фотокамер дарують селянам, а тоді, коли вожді із свитою їдуть геть, забирають і везуть дарувати в інше село.

Утім, Леонід Даценко не назвав іще одну дієву технологію, яку намагається застосувати влада проти опозиції сьогодні – закрити. Згадайте обшуки удома у того ж Ігоря Сичова та інших активістів, коли хлопців запідозрили у якійсь «антидержавній» діяльності, а потім під час мітингу 25 травня минулого року таки скрутили і посадили на три доби до ізолятора тимчасового тримання. Або пригадайте, як настійливо судилася влада із Миколою Булатецьким за зламаний турнікет. Ту дріб’язкову справу кілька разів намагались реанімувати, і, як інформували з облдержадміністрації, хотіли за неї Булатецького закрить. Таку вказівку на нараді з правоохоронцями нібито давав сам Сергій Тулуб. Однак правоохоронці переконали його, що турнікет – не достатня підстава.

Але що для справжніх «псів режиму» знайти «вагому підставу»? У кримінальному світі давно знають, що підкидати наркотики чи зброю підозрюваним, щоб за товстими стінами буцегарень «вибити» з них «чистосердечні» зізнання – для правоохоронців звичайна практика. Просто вони не наважувались застосовувати її проти політичних опонентів влади. Поки що. Однак після ув’язнення за надуманим приводом загальнонаціональних лідерів опозиції Юлії Тимошенко та Юрія Луценко це не виглядає таким вже й неможливим…

А ще влада готова ламати голови. За зламану руку Ігоря Сичова, як ми вже нагадували, не покарали нікого. Значить, можна і голови провалювать. І не лише на майданах, а, наприклад, десь у темному перевулку. Просто не було команди. Але, судячи з усього вище викладеного, вона може бути.

«Сьогодні на Черкащині за список і висуванців Об’єднаної опозиції готові голосувати більше 70% виборців, на людей не подіяли ані сценарії по залякуванню, ані по масованому підкупу. Обласні вожді Партії регіонів прекрасно розуміють, що вибори їм не виграти, а сфальсифікувати і викривити волевиявлення такої кількості черкащан – небезпечно. Тому влада може піти на такі дії, аби мажоритарні кандидати від Об’єднаної опозиції просто «не дожили» до виборів», — вважає координатор Ради опозиційних сил Черкащини Леонід Даценко.

За його словами, до черкаського штабу «Батьківщини» щоденно надходить інформація про заплановані виливи чорного піару проти кандидатів, про підготовку провокацій, в тому числі і з боку правоохоронних органів.

«Ми вже бачимо, як проти наших кандидатів випускають незареєстровані газети із брехнею, як міліція влаштовує напівбандитські нальоти на штаб, кришує провокаторів на мітингах, і знаємо, що готується низка провокацій, наслідком яких може стати ув’язнення опозиціонерів за якимись неполітичними статтями: чи то торгівля зброєю або наркотиками, як класичні варіанти підстав, або провокація бійки, де хтось тяжко постраждає, а у всьому звинуватять кандидата… Цілком можливо, що якщо деяких кандидатів не вдасться ізолювати, їх просто спробують прибрати фізично», — припускає Даценко.

А щоб скептики не заявляли, що черкаські опозиціонери занадто згущують барви, Даценко радить проглянути офіційну статистику смертей підприємців та журналістів у Донецькому регіоні.

«На Черкащині зараз при владі якраз та команда, яка готова буде виконувати подібні завдання по «зачистці» конкурентів, і своїми жорсткими діями ще до загострення виборчого протистояння вона вже це довела», — упевнений опозиціонер.

Немає коментарів:

Дописати коментар