пʼятницю, 18 січня 2013 р.

Підпільний «штабець» Жуковської діє і… для початку, мобілізує провокаторів


Битва за симпатії черкащан на перевиборах у 194-му ОВК почалась. Поки активізувалась лише ставлениця олігарха Фірташа Валентина Жуковська. Але попри відкриту агітаційну роботу серед виборців, яку вже веде кандидатка, її штаб взявся і за боротьбу таємну.

За чутками Дмитро Фірташ, який вже давно не вірить у чесну перемогу власної ставлениці (а чи вірив взагалі?), завіз до Черкас супер-пупер крутого політтехнолога, відомого і в Україні, і далеко за її межами. Він не маленький хлопчик – знає, що чудес не буває, тому і довірився професіоналам високого класу.

Чутку, звичайно, можна було б ігнорувати. Але днями в маленьких провінційних Черкасах почали відбуватись речі, які напряму свідчать про те, що «Великий політтехнолог» точно приїхав і почав діяти.

Перший хід у цій заплутаній шаховій партії зробив саме цей неназваний професіонал. Удару було завдано по найвразливішому місцю опозиції – єдності політичного союзу, в чому одразу відчувається рука майстра.

Українська редакція журналу «Forbes» опублікувала статтю, у якій шокувала політично активних громадян, заявивши про розвал у Черкасах досі єдиної опозиційної команди.

Автор статті штурмував свідомість читачів, стверджуючи, що переможець виборчих перегонів у Черкасах, опозиціонер Микола Булатецький швидше за все під час перевиборів вже не буде єдиним опозиційним кандидатом.

Допоміг журналу у цьому «коментатор», очевидно не за шоколадку виступивши у ролі «експерта» із внутріопозиційних черкаських взаємин, - координатор виборчих програм громадської організації «ОПОРА» в Черкаській області Сергій Варич. 

Цитуємо коментар, вже передрукований багатьма інтернетсайтами:

«Проти Булатецького виступає керівник облорганізації партії Анатолій Бондаренко. Для врегулювання конфлікту навіть приїжджала делегація з Києва. Не виключено, що Булатецький не буде висунутий кандидатом від опозиції. Замість нього у виборах візьме участь хтось з «перевірених бійців», наприклад, екс-нардепи Юрій Гримчак або Володимир Філенко», – безапеляційно видав Сергій Варич.

Натомість «Forbes» навіть спроб не зробив для того, щоб перевірити компетентність цього «джерела». Адже у Черкасах всі знають, що Варич ніколи не був і не є вхожим в осередок черкаської «Батьківщини», тому уявлення не має про те, яка каша там взагалі вариться. І тим більше він не був і не є тією людиною, із якою сокровенними думками та стратегічними задумами діляться перші особи партії на загальноукраїнському рівні. Отож, іншого джерела, ніж «довідник стеля», у нього і бути не могло. Простіше, вже згаданий «перл неупередженої думки, результат глибокої поінформованості та аналітичної розвідки» Сергій Варич сам і зварганив. Висмоктав із пальця.

Оцінку Варичу і його «компетентним думковиводам» дав і голова черкаської обласної «Батьківщини» Анатолій Бондаренко:

«Заяви Варича – його особисті домисли, позбавлені будь-якого підгрунтя та продиктовані бажанням показати власну значимість та поінформованість. Це – дешева і при цьому неякісна робота на Валентину Жуковську та Партію регіонів. Тепер із жалем можна констатувати що Черкаське відділення ГО «Опора» стало інструментом в руках регіоналів, які мріють про конфлікт в рядах «Батьківщини». Микола Булатецький був і є нашим єдиним кандидатом від опозиції по округу №194 у місті Черкаси. Прошу це запам’ятати усім, хто в майбутньому намагатиметься своїми провокативними коментарями розсварити Об’єднану опозицію Черкащини!» — прокоментував «новину» Анатолій Бондаренко.

Враховуючи відверто підлуватий стиль початку ведення кампанії, завезений політпіарник ударів ножем у спину не цуратиметься. І нас не здивує, якщо із аналогічним шокуючим «откровенням», як у Варича, через якийсь час виступить ще одна відома у Черкасах «компашка» – обласна організація КВУ.

Її спікерів вже ловили на використанні «єзуїтських» методів впливу на свідомість черкаських виборців під час нещодавної парламентської кампанії. Згадаймо хоча б те, як вони безпідставно охрестили лідером перегонів по 195 округу Петра Душейка або по 194 округу ту ж Валентину Жуковську. Або розповсюджували у мережі «Фейсбук» посилання на відверту чорнуху проти опозиційного кандидата по 197 виборчому округу. Ці та інші подібні «ляпи» панів із КВУ давали підстави припускати, що прибуткову справу продукування і просування провокаційних за суттю заяв, ця шанована організація поставила на поток.

Загалом «експертні оцінки» КВУ виборчої кампанії зіграли не останню роль у війні із Миколою Булатецьким. Утім, авторитет  Булатецького і симпатії до нього виборців із самого початку виборів були настільки стійкими, що у наслідках двобою Булатецький-Жуковська (чи Фірташ, коли хочете) ніхто не сумнівався. Питання, за великом рахунком, було тільки одне: на скільки тисяч голосів Булатецький випередить Жуковську? Виявилось, що аж на чотирнадцять тисяч. Знайшлись і лохи, які повірили Жуковській, чи у той чи інший спосіб купились на щедрі подарунки олігарха.

Зате іншими, тими, хто не продав свою совість Фірташу, гордимось.
Утім, у арсеналі маститого політтехнолога провокатори-запроданці, хоч і грізна зброя, та не основна.

Столичний спеціаліст так само, як і Фірташ, чудово розуміє, що перемогу Жуковської можна буде отримати лише двома способами: щедрий підкуп і фальсифікації або досягнення домовленостей із тандемом Одарич-Бродський.
Фальсифікації у Черкасах не пройдуть. Це впевнено довів Булатецький під час виборів.
Тому успіх будь-яких нових спроб виграти у цей спосіб дуже сумнівний. 

Другий спосіб, навпаки, виглядає надійним. Припустімо, що проти Булатецького на виборах висунеться ще й Одарич. І не сам, а із тим набором нехитрих інструментів, які двічі довели свою ефективність, забезпечивши йому перемогу на виборах міського голови Черкас.

Колись, ще перед виборами, у ході яких Одарич вперше став мером, у певних колах Черкас ходила чутка про надійну «схему», що може допомогти у здобутті перемоги на виборах. ЇЇ нібито Одарич із Бродським за мільйон «зелених» купили у того, хто за її допомогою переміг, але мером так і не став, бо його заблокували сильні світу цього.

Може, це і перемогу Жуковській не принесе. Зате суттєво попсувати нерви Булатецькому точно може.

Андрій Продан

Немає коментарів:

Дописати коментар