четвер, 17 січня 2013 р.

Тарифна війна триває: Сергій Одарич закрився від громади Тетяною Монтян

Черкаська мерія пішла у наступ, використовуючи улюблений мером Черкас Сергієм Одаричем метод банальної підміни понять. Після низки публікацій у черкаських ЗМІ про те, що наміри  міського очільника примусити громадян додатково оплачувати ремонти дахів, під'їздів та ліфтів, - чергова афера, на сайті міськвиконкому з'явилась цікава публікація. Піарники МВК розмістили цитату із "Фейсбука" відомої в Україні правозахисниці Тетяни Монтян щодо того, хто має платити за утримання багатоквартирних будинків.

Монтян доводить, що це мають робити самі громадяни:
"Оскільки я вже втомилася пояснювати мешканцям багатоквартирних будинків, що САМЕ ВОНИ є власниками цих будинків як цілісних майнових комплексів, а зовсім не ЖЄКи, територіальні громади чи держава - публікую резолютивну частину Рішення Конституційного суду України від (увага!!!) 2004 року! НІХТО не зобов’язаний ремонтувати ВАШЕ колективне ПРИВАТНЕ майно, крім ВАС САМИХ, тому що, згідно ст. 13 Конституції України - ВЛАСНІСТЬ ЗОБОВ'ЯЗУЄ! І якщо ви за майже ДЕВ'ЯТЬ років продовжуєте дозволяти ЖЕКам вас "намахувати" - НЕ СКАРЖТЕСЯ, коли ваші дахи падатимуть вам на голови!"


Утім, черкаські журналісти і громадсько-політичні діячі цей момент і не ставили під сумнів.

"Ми намагаємося зупинити спробу Одарича взяти ПОДВІЙНУ оплату за утримання будинків. Бо вказані ремонти, які мерія відмовляється фінансувати, вже ВКЛЮЧЕНІ в ТАРИФ за квартплату.Тобто громадяни НАЙНЯЛИ комунальників міста, щоб вони виконували цю роботу і регулярно ОПЛАЧУЮТЬ цю послугу, хоч вона і не виконується. Якщо мерія збирається запроваджувати окреме співфінансування, то має вивести послугу ремонтів із тарифу і перерахувати його у бік зменшення", - наголосив лідер опозиційних сил Черкащини Леонід Даценко.

Що ж до того, що люди мають контролювати якість наданих їм послуг, то тут варто було усім "великим юристам" на прикладах показати - а який правовий механізм? Скарги? Прокуратура? Продажні суди? Та навіть на безневинні запити громадян про штатний розпис черкаських СУБів та зарплати працівників із мерії відповідають, що це комерційна таємниця! Хтось вірить у те, що навіть при серйозному юридичному супроводі можна чогось добитись від таких "утаємничених" структур, не маючи на рукаж жодних документів та розрахунків? Як любив говорити відомий мультяшний кінь Юлій, - не смішіть мої підкови! Легше сьогодні разом не допустити несправедливості, ніж потім поодинці з нею боротися.

Нагадаємо, у понеділок мер Черкас Сергій Одарич зібрав журналістів і повідомив їм жорстку сенсаційну новину: місто більше не платитиме за ремонти дахів, під’їздів і ліфтів у багатоквартирних будинках, де є приватизовані квартири.

Мовляв, є рішення Конституційного суду України, яке було ухвалене ще 2004 року, в якому зазначено, що місцева влада має право фінансувати житлові будинки рівно на частку своєї власності. За словами Одарича, цього року влада пропонуватиме городянам виконувати такі роботи спільним коштом. Приміром, якщо мешканці будинку «нашкребуть» 65% від вартості ремонту ліфту, то мерія додасть ще 35%. Наступні кілька років фінансова щедрість міської влади скорочуватиметься, доки не дійде до нуля. 

Тетяна Воронцова

Немає коментарів:

Дописати коментар