пʼятницю, 25 січня 2013 р.

Новації в ДАІ: «на вопросы смотрють ширше, а к людям - мягше»


З початку року значно простішою і легшою стала процедура зняття чи поставлення на облік транспортних засобів.

Як розповів старший інспектор відділу організації реєстраційної роботи УДАІ УМВС в Черкаській області Сергій Голуб із першого січня відповідні відділи служби почали працювати за принципом «єдиного вікна». Крім того, після того, як набули чинності зміни чинного законодавства, в країні діє спрощена процедура  реєстрації автомобілів, яка вже не залежить від місця реєстрації транспорту.

- Всі відділи системи ДАІ України, які працюють за принципом«єдиного вікна», працюють у одній базі Черкасах це відділи реєстраційної роботи по обслуговуванню Черкас, Черкаського та Чигиринського районів, - зазначив він.  

Віднедавна змінювати реєстрацію машини можна без обов’язкового зняття її із реєстрації, що скорочує змарнований на це час та кошти. Адже процедура зняття транспортного засобу із реєстрації булане безкоштовною. Також скасовано раніше обов’язкове експертне дослідження транспортного засобу. Але працівники ДАІ все одно радять його проводити, щоб захистити себе від можливого придбання транспорту із перебитими номерами кузова чи інших номерних агрегатів.


Також відтепер не потрібно показувати транспортний засіб працівникам ДАІ, якщо автовласнику необхідно виготовити дублікати реєстраційних документів або його причиною перереєстрації є зміна місця проживання власника.

Економитиме кошти автолюбителів і те, що пенсійний збір тепер беруть тільки при першій реєстрації транспортного засобу. Раніше ж автовласник сплачував його за при кожній наступній реєстрації. Змінився і підхід до визначення його розміру. Раніше він становив три відсотки для всіх, тепер ж стільки при першій реєстрації сплачувати треба за транспортний засіб, вартість якого не перевищує 165 неоподаткованих мінімумів доходів громадян(179 тисяч 255 гривень). Якщо транспортний засіб коштує  від 195 до 290 неоподаткованих мінімумів ( приблизно від 189 до 333 тисячі 630 гривень), то  розмір збору зросте до чотирьох відсотків. І, нарешті, п’ять відсотків будуть платити тоді, коли вартість придбаного транспорту  перевищує 290 розмірів неоподаткованих мінімумів.

Консультації із приводу змін процедури реєстрації транспортних засобів можна отримати у відділі організації реєстраційної роботи УДАІ УМВС в Черкаській області по тел. (0472) 65-16-10.

Дмитро Чонка

Немає коментарів:

Дописати коментар