пʼятницю, 19 серпня 2011 р.

Черкаська влада помилилась і …
заборонила святкувати День незалежності!

Черкаський міськвиконком вирішив заборонити об`єднаній опозиції області святкувати День незалежності і День прапора. Дарма, що мер Черкас Сергій Одарич цього понеділка божився, що не буде вдаватись до своєї вже звичної практики забороняти опозиції будь-які заходи під надуманими приводами, а голова облдержадміністрації Сергій Тулуб назвав відповідні заборони нецивілізованими. Сьогодні організатори опозиційних заходів таки отримали відповідні позовні заяви. 
 
В документах, написаних ніби під копірку, йдеться про те, що «жителі міста і області мають право на вільне пересування містом, на ознайомлення з пам`ятниками архітектури, безперешкодного відвідування заходів, що в сукупності з учасниками мітингу призведе до дестабілізації суспільно-політичної ситуації у місті Черкаси та перешкод функціонування державних органів влади».

Позивачі посилаються також на те, що святкові намети, в яких організатори мали намір роздавати газети, листівки та збирати підписи на підтримку ув`язненої режимом лідерки «Батьківщини» Юлії Тимошенко, є малими архітектурними формами, тож їх встановлення має узгоджуватись, як комерційні об`єкти.  

Однак найбільш цинічно звучить аргумент, що «указом Президента від 01.11.2010 року № 990/2010 «Про відзначення 20-ї річниці незалежності України» визначено належну організацію відзначення». Тобто, виходить, всі інші форми святкувань, не передбачені планом влади, є неприйнятні, а отже  - підлягають забороні!  

«Вчора нам забороняли мітинги протесту, сьогодні нам забороняють святкувати державні свята, а що буде завтра? Нам заборонять ходити по вулицях і садитимуть по тюрмах, як Тимошенко чи Луценка!, - обурився координатор ради опозиційних сил Черкащини Леонід Даценко, - Ми заявляємо, що представники опозиції як громадяни України все одно вийдуть на площу і відзначатимуть День прапора і День незалежності так, як вважають за доцільне при нинішній антиукраїнській владі. Ми заявляємо, що не будемо товпитись в черзі по миску борщу, як заплановано в офіційних урочистостях міста, не ходитимемо шеренгами вулицями під радянські марші, як хоче облдержадміністрація і мерія, не братимемо участь у тому базарі, який організував міськвиконком по продажу національної символіки! Ми не співатимемо хором з ними попсу, а будемо декламувати українську поезію, ми будемо вголос говорити про те, що влада Януковича нищить українську державу, ми закликатимемо народ до боротьби за Україну і свої власні конституційні права! І нехай влада хапає нас і заковує в кайданки, як вона це вже робила в Черкасах після мітингу 24 травня, нехай садить в ізолятори, як це було місяць тому, - ми не мовчатимемо, бо не за таку Україну ми боролись 20 років тому!»

Між тим міський голова Черкас на запитання журналістів, що, власне, примусило його так різко змінити думку, заявив, що він не в курсі справи(!?). Через півгодини він вже повідомив, що міськвиконком відкликав позов по Дню незалежності, бо «він був направлений помилково», а на День прапора попросив перенести опозицію свої заходи на годину пізніше, щоб вони не накладались на заходи влади. Утім, жодних офіційних документів про відкликання позовів опозиція поки що не отримувала.


Тетяна ВОРОНЦОВА

Немає коментарів:

Дописати коментар