пʼятницю, 19 серпня 2011 р.

В Черкасах у дворі суду працівники УБОЗу
по-звірячому катували адвоката


В середу, 17 серпня, слідчий УБОЗу і співробітники спецпідрозділу „Сокіл” прямо в дворі Соснівського районного суду Черкас накинулись на адвоката Дмитра Карпенка, збили його з ніг і почали жорстоко бити.

Перед цим ці убозівці близько 18.30 привезли до суду підзахисного Дмитра Карпенка, у якого о 16.30 цього дня закінчився раніше призначений судом термін тримання під вартою. Правоохоронці, вочевидь, мали надію, що суд продовжить цей термін, однак виявилося, що приймати рішення вже нікому – черговий суддя О.А.Дерунець покинула приміщення суду. Закритою була і канцелярія цієї установи, адже її робочий день скінчився.

Фактично, підслідний, у якого о 16.30 закінчився термін тримання під вартою, мав бути звільнений, однак працівники міліції знову посадили його в міліцейський „Фольксваген-транспортер”, щоб відвезти в невідомому напрямку. Ось тут до них звернувся адвокат з запитаннями, куди везуть і на якій підставі утримують під вартою його підзахисного.
Після цього адвоката почали бити, одягли наручники, а потім заштовхали в той же „Фольксваген”. Все це відбувалося на очах чималої кількості свідків.

В „Фольксвагені”, як розповідає потерпілий адвокат, йому на голову одягли чорний синтетичний пакет і продовжили лупцювати руками та ногами, погрожуючи з матюками закатувать до смерті в підвалі УБОЗу.
Автівка рушила, але через певний час зупинилась, і один з убозівців став душити Дмитра Карпенка, сівши йому на голову. Коли катований почав відключатися, з нього зняли мішок зі словами „Дыши, падло”.


Адвокат бачив, як його з чорного ходу завезли в двір УБОЗу та забрали з автівки його підзахисного Кучеренка. Самого Дмитра продовжили катувать у „Фольксвагені”, запитуючи: „Ну як, адвокат, ще будеш захищати Кучеренка?” Після усього в напівсвідомому стані його, зрештою, виштовхали за ворота УБОЗу. 
Будучи не в змозі самостійно пересуватися, адвокат викликав швидку, яка відвезла його до 3-ї міської лікарні. Медики констатували закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, численні забої м’яких тканин тулуба та кінцівок, забій нирок, численні рвано-різані рани на руках (від наручників).

У той же вечір до прокуратури області надійшла заява про розправу над адвокатом від свідків, наступного дня (18 серпня) - від самого адвоката.

Однак сьогодні, 19 серпня, перший заступник прокурора області Володимир Вегера заявив  журналістам, що жодних заяв від постраждалого і свідків не надходило, але є заява від співробітників УБОЗу, на яких напав адвокат! Тож нині саме цю версію розглядає і розвиває прокуратура. Версія, безумовно, сміхотворна, адже важко уявити, як худорлявий адвокат міг побити кількох озброєних і фізично підготовлених бійців грізного спецпідрозділу „Сокіл”. Втім в міліції вже готуються заминати інцидент, бо, як заявив пан Вегера, убозівці вже „знімають побої, нанесені адвокатом”.

Координаціна рада опозиційних сил області, в яку входить і ВО „Батьківщина”, глибоко обурена ситуацією з катуваннями в черкаській міліції.

„Ми бачимо, як влада скочується до фашистських методів політичної діяльності, тож цілком логічно, що райвідділки міліції перетворюються на застінки Гестапо, - заявив голова координаційної ради Леоніда Даценко. – Ще трохи, і в дворі черкаського УБОЗу почнуть розстрілювати ворогів народу, будь-то діячі опозиції, неугодні адвокати, судді, підприємці чи просто дядьки у вишиванках”.

Леонід Даценко нагадав, що ще місяць тому начальник обласного УМВС Валерій Дерновий на загал заявляв, що жодного факту катувань у черкаській міліції не встановлено, хоч за останні півроку численні публікації в ЗМІ говорять про протилежне.
„Сьогодні правоохоронні відомства, попри розголос і резонанс в області, перевертають все з ніг на голову, намагаючись вигородити міліціонерів, і тим самим стимулюючи інших перевертнів у погонах до подальших звірств”, - наголосив він.
А голова обласної організації ВО „Батьківщина” Анатолій Бондаренко додав, що „початок політичним і суспільним репресіям поклав арешт лідера опозиції Юлії Тимошенко.
„Наступає доба міліцейського терору, як в сталінські часи, і чим довше суспільство терпітиме утиски, тим далі заходитиме влада, - вважає Бондаренко. – Ми мусимо її зупинити, а отже кричущу історію з міліцейським свавіллям щодо молодого черкаського адвоката будемо тримати на контролі, і вимагати справжнього ”.


Тетяна ВОРОНЦОВА


Немає коментарів:

Дописати коментар