понеділок, 12 грудня 2011 р.

Даценко: опозиція вимагає зважати на думку громади


Мер Черкас Сергій Одарич, як ніхто з політиків області, виконує свої обіцянки. Він обіцяв ліквідувати РЕУ – сьогодні функціонує три СУБи з відданими міському голові директорами, які отримують захмарну зарплату. Він обіцяв знищити газету «Місто», яка набиралась нахабства критикувати міську владу – нині виходить кольоровий бюлетень, де немає і натяку на якісь негаразди в місті. Він обіцяв реорганізувати освітні і медичні заклади міста – Школа юних моряків в тому вигляді, в якому її звикли бачити черкащани, почила в бозі. Настала черга пологового будинку №2, який мер пообіцяв переселить в пологовий будинок №1. Відповідне рішення більшість депутатів міської ради вже прийняли, залишилось підшліфувати технічні моменти, чим міська влада нині і займається.


Звісно, громадськість обурена, але Одарич їй і не говорив, що затіяні ним реорганізації направлені на покращення її життя. Якби він дбав про городян по-справжньому, то не створював би таку розгалужену і заплутану структуру міськвиконкому, розбехкавши штат чиновників у рази. Він би не годував місто безкінечними дороговартісними піар-акціями, типу Фейсволів, Крижталів і т.п. Не забороняв би пенсіонерам їздити в тролейбусах безкоштовно, а зайнявся покращенням стандартів надання послуг. Для Одарича наше місто не культурно-історичний соціоцентр, а лише бізнес-проект, який має приносити дивіденди у його кишеню та в кишені його наближених.

Якщо говорити про конкретну ситуацію з пологовим будинком №2, то тут очевидно, що ті зекономлені за рік у наслідок реорганізації 600 000 гривень не є визначальними. Прийняття цього рішення не продиктоване бажанням економити, бо у цей же час місто викидає на вітер мільйони: на обрізку дерев, на розваги і фейєрверки. Не йде мова і за покращення надання медичних послуг жінкам, бо пологовий будинок №1 старіший і тісніший, ніж пологовий будинок №2. Там і сьогодні виникають складнощі із обслуговуванням породіль, що ж буде, коли до них приєднаються ще тисячі пацієнток? А коли згідно з нормами МОЗ України об`єднаний пологовий будинок закриють на 2 тижні на профілактику, як має бути щороку, то черкащанкам доведеться, певне, вдаватись до послуг бабок-повитух.

Утім, поведінка мера цілком логічна: він хоче переселити в звільнені приміщення лікарню №2, а вивільнену у Соснівці земельну ділянку продать. Зрештою, він своїх намірів особливо і не приховує.

Дивною в цій ситуації є лише позиція міської фракції Партії регіонів. На загал вона продовжує повторювати передвиборні обіцянки свого лідера, Президента Віктора Януковича, про покращення життя, його якості і тривалості. А на сесіях Черкаської міської ради тихо голосує за відміну пільг пенсіонерам, за знищення пологового будинку. І лише після масового спротиву, як то було у тролейбусному питанні, намагається заробити політичні очки, нібито ініціюючи повернення черкащанам тих благ, за відбирання яких сама ж і голосувала. При чому лідер міських регіоналів Сергій Отрешко публічно навіть не пов`язує себе з цією політичною силою, скромненько зазначаючи, що він і на сесіях виступає, і до городян з усілякими благодійними акціями виходить, як керівник такої собі громадської організації «Рідне місто Черкаси». Хоча голосує - як регіонал. Тобто так, як треба Одаричу.

Ми переконані, що цьому політичному шулерству треба покласти край. Громада вимагає, щоб у прийнятті стратегічних рішень, як то про пологовий будинок №2, міська влада з нею радилась. Зрештою, саме громада є власником усього міського майна і лише вона має право ним розпоряджатись. А черкащани не давали дозволу закривать пологовий будинок №2. В них про це навіть не спитали.

Леонід Даценко, координатор Ради опозиційних сил Черкасщини

Немає коментарів:

Дописати коментар