вівторок, 20 грудня 2011 р.

Вулиці В.Чорновола в Черкасах - бути!?

24 грудня лідерові Народного Руху України, патріарху української державності та демократії, Герою України  В’ячеславу Чорноволу виповнюється 74 роки. Немає сумнівів – багато хто з нинішніх можновладців скористається нагодою попіаритися на цій даті, адже знову на порозі вибори, а владці завжди намагаються примазатись до чийогось великого імені.

Однак, чимало буде і таких, які раніше не гребували на кожному перехресті кричати про свою причетність до світлого імені Чорновола, бо виникала політична необхідність піаритися на національній темі, а тепер мовчатимуть, як у рот води понабирали. Серед останніх напевне буде і міський голова Черкас Сергій Одарич. Ми не раз чули від Сергія Олеговича, як він у свій час був соратником В.Чорновола, працював у секретаріаті НРУ, як пліч-о-пліч з його лідером Руху боровся за незалежність і процвітання України. Але, як тільки Одарич домагався потрібного йому результату, то про своє „бандерівське” минуле  одразу забував.

Останні кілька років у Одарича якраз такі „нечорноволівські” часи, адже при владі знову режим, що ненавидить все національне і намагається знищити будь-яку пам`ять про масштабну суспільну боротьбу за демократичні права і свободи та про її лідерів. Тому, щоб не дратувати своїх нових господарів і зберегти тепле і хлібне місце у владі, Сергій Одарич знову засунув рухівські сторінки біографії у найдальшу шухляду. Тепер його дратують бодай натяки на його „непевне”, як на правлячу команду регіоналів, політичне походження. 

Саме тому він уперто не бажає бачити кількарічну боротьбу громадськості за перейменування вулиці Енгельса на вулицю Чорновола. Це було б логічним вшануванням великого українця, нашого земляка, адже він родом із селища Єрки Катеринопільського району, часто бував у нашому місті, тут і досі проживають його друзі й знайомі. До того ж, вже дотримано усіх формальностей, - проведено громадські слухання, винесено рішення топонімічної комісії, зібрано підписи жителів Черкас, - однак міський голова придумує відмовку за відмовкою, щоб тільки не виконати вимогу городян.

Об`єднана опозиція Черкащини переконана, що свідоме зволікання у вирішенні цього питання Сергію Одаричу продиктоване з кабінетів Партії регіонів, бо вона боїться Чорновола навіть мертвого. Нещодавно мер заявив, що готовий перейменувати вулицю до 75-ої річниці з дня народження борця. Певне, Одарич сподівається, що до того часу політичний пасьянс зміниться і він ще й зможе вислужитись перед новою владою?

Власне, чи міг би миритися В’ячеслав Максимович, як би був нині живий, із тим, що на його малій батьківщині, у краю, як його люблять величати високопосадовці Богдана і Тараса, на 21-ому році Незалежності обласний центр рясніє комуністично-тоталітарними назвами вулиць та майданів? Пан Одарич добре знає, що не просто не мирився б, а нещадно боровся б за викорінення усіляких Леніних-Енгельсів із душ черкащан. Чи Сергій Олегович забув потужний український дух Чорновола, його жертовну боротьбу за Українську Україну, за розбудову української державності? Не вірю, що забув. Він просто продав чорноволівський дух на догоду своїм бізнес-проектам, своїм шкурним інтересам. І якщо Одарич називав Чорновола своїм учителем, то нині можна стверджувати, що він його зрадив, розміняв на кон’юнктурну  вигоду, на тепле місце біля годівниці.

Тому закликаємо міського голову або виконати волю громади зараз, або визнати, що він давно зійшов із Чорноволівського шляху, зрадивши ті ідеали, за які боровся лідер Руху.

Леонід Даценко

Немає коментарів:

Дописати коментар