четвер, 15 грудня 2011 р.

Смерть Партії регіонів –.. в яйці?!

Політична смерть Партії регіонів – як і в Кощея Безмертного, в яйці. Саме до такого несподіваного висновку прийшла Черкаська об’єднана опозиція.



Ще відколи на Соборній площі у центрі Черкас з’явилися легендарні вже два фонтани з кулями-яйцями, у місті почали кепкувати про якесь дивне яйцепоклоніння обласної влади, яка була автором тієї реконструкції. Згодом ще два яйця з’явилися на ганку облдержадміністрації.

„Спочатку ми думали, що то пам’ятники „важкому тупому предмету”, від якого впав Віктор Янукович у 2004 році, але згодом зрозуміли, що смисл набагато глибинніший, -- виголосив на мітингу під стінами обласної ради 14 грудня лідер об’єднаної опозиції Леонід Даценко. – Звернулись до фольклору і знайшли відгадку в казочці про Кощія Безсмертного. Бо все на перший погляд монолітне, грандіозне і безсмертне може розсипатися через щось дуже незначне і маленьке”.

Тож на мітингу розіграли веселу сценку з яйцями, відшукавши в одному з них голку і заподіявши політичну смерть Кощію-Партії регіонів, розламавши її на три частини.
Сам мітинг проходив під оптимістичним гаслом „Звільнили Черкаси від фашистів – звільнимо і від окупації регіоналів!”, оскільки 14 грудня – День визволення Черкас від німецько-фашистських загарбників. „Окупанта” зіграв молодий опозиціонер Ігор Сичов, одягнувши німецьку каску, взявши в руки бейсбольну битку і напустивши на себе бундючно-грізного вигляду. Він пихато походжав площею і підганяв вигуками: „Шнель! Шнель!” невеселих найманців Партії регіонів, які традиційно вже зводили між опозицією і входом в облраду хитку барикаду з неоново-синіх партійних наметів ПР. Згодом, щоб перекричати мітинг, вони навіть „озвучку” з облдержадміністрації витягли, однак увімкнути її на повну гучність не наважились: раптом губернатору на сесії не сподобається вуличний гамір.


Однак Сергій Тулуб і так вже був не в гуморі. По-перше, вранці, коли опозиція за традицією покладала квіти до меморіалу загиблим у Другій світовій війні на Пагорбі слави, почесна варта тричі дала салют. Чи то командир загону не розібрався, що то за делегація з різними політичними і державними прапорами, і автоматично виконав наказ голови черкаської міської „Свободи” Михайла Вакуленка: „Товаришу лейтенант – салют!” Чи, може, вирішив, що ті, хто лежить на пагорбі заслуговують безкінечне число урочистих салютів. Але така толерантність вразила навіть присутніх комуністів: „От воістину у нас не Львів – всі шанують всіх загиблих”.



Не додало Тулубу настрою і те, що перед облрадою зібрався справді серйозний мітинг. Зі своїми гаслами разом з опозиційними партіями до стін ОДА прийшли чорнобильці, які цього дня окремо від влади вшановували загиблих ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Вони принесли свої „бойові” гасла, з якими два тижні тому голодували в Маріїнському парку в Києві. Загроза закриття дитячого санаторію „Пролісок” вигнала на площу і колектив цього закладу та батьків маленьких пацієнтів, які там проходять реабілітацію. Вирували пристрасті і в сесійній залі, коли опозиційні депутати знову і знову піднімали проблемні питання, блокуючи своєю меншістю прийняття „шкурних” для більшості майнових питань.

Можливо, вперше регіонали відчули, що слабкі. Що ті маленькі протестні загони з різними проблемами нарешті зливаються в одну ріку, рухає якою одне бажання: „Банду геть!”.


Немає коментарів:

Дописати коментар