понеділок, 30 січня 2012 р.

Об`єднана опозиція вшанувала „300 українських спартанців”

У неділю 29 січня об`єднана опозиція Черкащини зібралась біля пам`ятника Тарасові Шевченку на Театральній площі у Черкасах, щоб вшанувати героїв Крут. Півсотні активістів УНП, „Свободи”, „Фронту змін”, „Нашої України”, „Батьківщини” та громадських організацій, попри десятиградусний мороз, провели короткий мітинг-реквієм, згадуючи події 1918 року, коли триста київських студентів ціною свого життя затримали на п`ять годин чотирьохтисячну армію Михайла Муравйова, яка наступала на Київ.

„Ми не випадково в цю трагічну річницю прийшли саме до пам`ятника Шевченку, бо якраз він став духовним провідником нації, гуртуючи навколо себе українців у боротьбі за свою свободу і державність, - виступив координатор Ради опозиційних сил області Леонід Даценко. -  Але не завжди українські лідери були готовими вести народ на боротьбу. Тоді, у 1918 році вони також виявились неготовими, необ’єднаними, неодностайними, а ті триста студентів показали, що український народ в переломні моменти своєї історії може обійтись без поводирів, а самостійно обєднатись і прийняти бій. Прикладом такого ж переможного єднання є Помаранчева революція, коли прості українці своєю згуртованістю змусили забути про політичні амбіції лідерів правого руху і перемогли антинародний режим. У пам`ять про тих три сотні юнаків, які полягли під Крутами,  ми не маємо права сьогодні втратити те, що так важко і такою високою ціною здобувалось: нашу державу, демократію і свободу.”


У свою чергу, голова обласної організації „Нашої України” Володимир Мамалига звернув увагу на символічну історичну паралель:

„Часто подвиг 300 молодих патріотів біля залізничної  станції Крути порівнюють із героїзмом трьохсот спартанців, які зупинили двохсоттисячну армію персів. Вони загинули однаково, захищаючи свою землю від загарбників, одначе греки дві з половиною тисячі років тому об`єднались і перемогли ворога, а українці на початку минулого століття свою війну програли. Ми мусимо об`єднатись, і приємно, що нині більшість політиків і громадських діячів це розуміє.”

А керівник черкаської міської „Свободи” Михайло Вакуленко наголосив, що юнаки під Крутами показали українцям, на що має бути готовий патріот заради своєї держави.

„Цей приклад має надихати нас на боротьбу,” – підкреслив він.

Після мітингу громада вирушила до Святотроїцького собору УПЦ КП, де митрополит Черкаський і Чигиринський владика Іоан відслужив поминальний молебен по загиблих героях. У своїй проповіді він наголосив, що ті, хто загинув за свою країну, – блаженні перед Богом.

Останнім штрихом поминальних заходів стала демонстрація історичного документального фільму про героїв Крут у Краєзнавчому музеї, де зібралась патріотична молодь.

Немає коментарів:

Дописати коментар