пʼятницю, 25 січня 2013 р.

Українцям видаватимуть пластикові паспорти


«Лілу Даллас. Мультипаспорт», - хто не пам’ятає цей смішний епізод із «П’ятого елемента»? Утім, вже зовсім не фантастичним є те, що у недалекому майбутньому в кишені кожного громадянина України роль паспорта виконуватиме шматок пластику. 

Незабаром українцям доведеться забути про звичні паспорти у вигляді книжечки та перейти на пластикові картки із біометричними даними. Рухаючись у руслі вимог Євросоюзу щодо скасування візового режиму для українців, Україна ухвалила закон про біометричні паспорти.

Все що нині відомо про пластиковий український «мультипаспорт» черкаським журналістам розповіли в обласному управлінні державної міграційної служби.

І внутрішній, і закордонний українські паспорти матимуть спеціальний безконтактний електронний носій інформації, який міститиме про особу всі необхідні дані – вік, стать, цифроване фото і такий же підпис. І навіть більше того – відбитки пальців. Очевидно у Європі українців мають за бидло, раз вимагають такі дані, які зазвичай відбирають у злочинців. На щастя, останню вимогу можна і не виконувати, бо такі дані у паспорт вноситимуть лише за згодою особи. А відмовитись від переходу на біометричні паспорти  громадяни матимуть право лише із релігійних міркувань. 
Від старого, новий, пластиковий паспорт відрізнятиметься і матеріалом, із якого виготовлений, і за технологією, і за терміном дії. Якщо паперовий паспорт жодних обмежень у термінах використання не мав, то новий залишатиметься чинним тільки упродовж десяти років. По завершенню цього терміну громадянин муситиме його обміняти на новий. Перший обмін старих паспортів на пластикові обіцяють провести безкоштовно. Ну а за всі наступні доведеться платити. 

Нововведенням є і те, що від початку впровадження пластикового паспорта, паспортизації підлягатимуть не лише особи, яким виповнилось 16 років, але й новонароджені немовлята. Паспорти на них у обов’язковому порядку оформлятимуть батьки чи опікуни дитини.

Із введенням пластикового паспорту паперові паспорти актуальності ще довго не втрачатимуть. Бо перехід на нове посвідчення особи і громадянина відбуватиметься поетапно. Більше того, паперові документи видаватимуть доти, доки держава не забезпечить відділи міграційної служби необхідною кількістю пластикових. А вже потім почнеться заміна паспортів. Першими документи нового зразка отримуватимуть 16-річні підлітки, яким не встигли видати паперові паспорти, особи, які змінили прізвища, або відновлюють втрачені чи зіпсовані посвідчення особи та громадяни, що досягли віку 25 чи 45 років. За вимогами старого законодавства при досягненні вказаного віку громадяни мусять поміняти у паспортах фотографії. Якщо згадані особи відсвяткують власні 25- та 45-річчя до появи у відділах міграційної служби нових паспортів, то користуватимуться паперовими паспортами аж до моменту, коли обмін паспортів стане обов’язковим.

Втім, станеться це не так скоро. Бо пластикові паспорти ще не виготовляють, оскільки зовнішній вигляд та формат нових документів досі не затвердили. 

Дмитро Чонка




Немає коментарів:

Дописати коментар