середу, 23 січня 2013 р.

Канівчани кажуть, що готові до нових «воєн» на виборах


Вибори закінчились, а Канів – центр «проблемного» округу № 197 продовжує вирувати. Після дня голосування канівчани масово вийшли на мітинги, захищаючи свій вибір і своє право обирати. Потім кілька разів збиралися на народні віча, пікетували органи влади,  прокуратуру, щоб домогтися покарання фальсифікаторів. Зараз основне питання, яке турбує жителів міста та району: чи буде вдруге балотуватися на окрузі невизнаний ЦВК переможець перегонів Леонід Даценко, лідер опозиційних сил Черкащини, і чи підтримуватиме його вся Об’єднана опозиція. Саме із такими запитаннями найчастіше звертаються до щойно відкритих громадських приймалень Даценка канівчани, - розповідає керівник міськрайонного штабу кандидата Віра Носенко.

- Канівчани гордяться, що віддали свій голос за достойного кандидата, письменника, що разом із ним довели всій Україні, що не гроші, не олігархи керують в країні, а що останнє слово за простими людьми. Вони кажуть, що саме такі депутати як Леонід Даценко і мають представляти інтереси народу у парламенті, бо він не катається на яхтах і не живе у величезних палацах за високими парканами. Бо він такий, як всі прості громадяни. Однак дуже переживають, щоб ситуація з перевиборами не розчарувала його, щоб він не впав духом знову балотувався. Кажуть: «Передайте Даценку, що ми тут, у Каневі, готові до нових «боїв» за результат і на дільничних виборчих комісіях, і в окружкомі. Що ми будемо ще ретельніше пильнувати і не пропустимо ніяких нових чи старих Губських!», - розповідає Віра Володимирівна.


За її словами, жителі Канева також ретельно слідкують, які процеси проходять у середині самої Об’єднаної опозиції і дуже болісно сприймають бодай натяк на якісь чвари.

- Перше питання, яке я чую на вулицях Канева: «Коли вже?». Люди з нетерпінням чекають призначення дати виборів і прекрасно розуміють, чому влада відтягує цей день. Вона хоче розсварити опозицію зсередини, бо це єдиний шанс підірвати народну довіру і вирвати перемогу у опозиційного кандидата. Бояться, що замість Леоніда Даценка Обєднана опозиція, раптом пересварившись, висуне когось іншого. Кажуть, що в такому разі навіть на Київ готові іти з пікетами. Можете собі уявити, яку реакцію викликала провокативна інформація в інтернеті, що по 194 округу у Черкасахзамість Миколи Булатецького можуть висунути іншого кандидата. У мене телефон був червоний від дзвінків, - каже Носенко.

Утім, на її думку, політичні непорозуміння можуть виникати лише на високих, певне, аж на столичних рівнях, бо у Каневі усі опозиційні осередки працюють злагоджено, як годинник.

- У нас немає принципово різних думок, немає особистих амбіцій. Канівська «Свобода», міська і районна «Батьківщина», «УДАР» та інші опозиційні партії працюють як єдиний організм, бо в нас тут «маленька» політика: перше – довести до логічного завершення виборчий процес, а потім разом працювати на благо канівської громади. Канівчани не довіряють місцевій владі і прагнуть змінити її, а в цьому може допомогти свій, справді народний депутат, - наголошує Віра Носенко, і напівжартома додає, що жителі міста, які так і не визначились із кандидатом, тепер пильно придивляються, кого підтримає на виборах міський голова та керівник райдержадміністрації, щоб обрати найбільшого їхнього опонента.

- Готові були навіть «засвистати» звіт міського голови Канева, - каже Віра Володимирівна.

Сьогодні ж керівник громадської приймальні Даценка займається також рутинною підготовкою людей до роботи у ДВК та на ОВК членами комісій та спостерігачами. Розповідає, що більшість із тих, хто працював від опозиційних партій на минулих виборах, готові до роботи знову. Єдине – вимагають не допустити, щоб голови тих комісій, результати по яких були сфальшовані, потрапили знову у керівний склад. Це питання принципове, бо канівчани ще місяць тому, так і не дочекавшись реакції правоохоронних органів, самотужки «карали» фальсифікаторів, розклеюючи листівки із їхніми фотографіями і прізвищами.

- Жителі нашого міста не стерпіли того, що правоохоронці не покарали фальсифікаторів, не знайшли тих, хто розгромив архів із бюлетенями. Вони обурені тим, що голова ОВК Максим Онищенко почувається дуже комфортно, а його дружина продовжує працювати в приймальні міського голови. Повторюють свою вимогу: якщо до початку виборів влада не покарає порушників закону, то почнуть мітинги під кожною ДВК та окружкомом із першого дня їх роботи. Щоб тримати в напрузі і не давати забути,чиї інтереси мають відстоювати працівники комісій, - передає настрої містян Носенко.

Вона каже, що тема виборів залишається головноютемоюдля обговорення.

- Утім, до нашої приймальні звернулось також зо два десятки людей із суто побутовими проблемами. Тому більше півроку не виплачують грошей на поховання, у того неправильно нарахована пенсія тощо. Ми всім надаємо юридичні консультації, готуємо відповідні звернення від імені народних депутатів. Словом, чим можемо, допомагаємо,. Також створили при приймальні літературно-просвітницький клуб «Стежками Кобзаря», - поділилась Віра Володимирівна. – Ми вважаємо,що головним у будь-якій роботі є захист кожної конкретної людини.

Тетяна Воронцова

Немає коментарів:

Дописати коментар