вівторок, 6 вересня 2011 р.

Відправляючи Тимошенко в СИЗО, ''колективний Янукович'' висмикнув чеку із гранати!

Сьогодні у своєму блозі на сайті "Української правди" російський політичний оглядач та експерт Андрій ОКАРА опублікував статтю з власним баченням ситуації, яка розгортається в Україні внаслідок арешту Юлії Тимошенко та перспективи її розвитку  після очікуваного обвинувачувального вироку підсудній. Вважаємо за доцільне ознайомити з нею й читачів "ДЗВОНУ" у нашому перекладі українською.

Андрій ОКАРА
(Росія, Москва)



Україна стала заручницею стану здоров'я екс-прем'єра


Сьогодні рівно місяць, як "колективний Янукович" зробив Юлі Володимирівні небо в клітинку, а друзів у смужечку.

Протягом цього часу я багато міркував, що для самої Тимошенко це був як би момент істини: вона (і ми разом з нею) довідалася, скільки людей її реально підтримує – як усередині України, так і у світі. Скільки людей готові жертвувати заради неї: волею й кров'ю – в Україні, погрозою зіпсувати відносини з офіційним Києвом – серед світової політичної еліти.

Цих людей виявилося більше, чим могло здатися на перший погляд, але явно недостатньо, щоб "колективний Янукович" сильно злякався й відпустив би Юлю Володимирівну з миром – до закінчення суду.

Попутно з'ясувалося, що більшість прихильників і "штабних" Тимошенко – соціальні імпотенти, не здатні на ефективні й продумані дії в критичній, а тим більше в екстремальній ситуації. Майже вся їхньої дії мали спорадичний, необдуманий і "симетричний" характер. З'ясувалося також, що багатьом із цих людей "дівчина з косою" потрібна не на волі, а у в'язниці – так простіше заробляти непогані гроші, борючись за її волю.

Але сьогодні варто сказати, що ця посадка означає не для Юлії Володимирівни, а для Віктора Федоровича Януковича, а також для політичного режиму його імені.
Зрозуміло, що політичне переслідування Тимошенко, – це насамперед емоції, а не раціональний вибір влади.

Якби "політбюро" і найближчі радники Януковича думали мізками, а не іншими органами, Тимошенко залишили б у спокої й не підвищували б її рейтинг і символічний статус.

Будучи переслідуваною за явно політичною справою, вона знову знайшла ореол мучениці й створила перспективи для свого повернення – у недалекому майбутньому. І якби до цього ореолу додалися ще оновлений імідж і стратегичність риторики й думки, вона б точно знайшла другу політичну молодість – після вироку суду.

Але, зважаючи на все, мучителі Тимошенко не були здатні думати не тільки мізками, але й іншими органами – інакше вони не "закривали" би її в СИЗО.

Так, для частини електорату режим Януковича сприймався як абсолютне зло, діалог з яким неможливий і не потрібний. Але в ситуації, у якій Янукович, Азаров, Ахметов і інші опинилися перед дилемою: бути чи не бути? боротися з тиском Кремля / Газпрому або здати "трубу" і вступити в Митний Союз? - режим набуває іміджу тимчасового гаранта суверенітету й незалежності України.

"Колективний Янукович", загнаний у кут Кремлем / Газпромом, починає діяти в зовсім новій і несподіваній парадигмі. До речі, у середині XVII століття якийсь польський православний шляхтич по імені Богдан Хмельницький почав революцію й релігійну війну, що знищила велику Польську державу, теж не із благогдурісних побажань, а з почуття особистої ураженості, образи й мести, виявившись загнаним у глухий кут якимись польськими відморозками й «бєспрєдєльщіками».

У цій ситуації кримінально-політичне переслідування й арешт Тимошенко небезпечний для індивідуального й колективного Януковича із двох причин.

По-перше, це створює ефективний привід для країн ЄС "послати в ігнор" усі устремління України на асоційоване членство й зону вільної торгівлі з ЄС.

І, по-друге, найстрашніше – з розряду "Не дай Боже!".

Отже, "закривши" Тимошенко в СИЗО, режим Януковича став заручником ситуації.

Не дай Боже, але раптом з ув'язненим Лук'янівського СИЗО трапиться щось страшне. І зроблять це страшне не сатрапи режиму, а співробітники спеціалізованих служб іншої держави, добре знайомі з теоріями "керованого Хаосу". Зроблять тонко, вишукано, професійно. Тому всі-всі-всі будуть думати, що це саме сатрапи її отруїли / залікували / не виявили вчасно медичний допомогу. У результаті у вбивстві ув'язненого буде звинувачений режим Януковича й особисто Віктор Федорович.

Справа стане світовою сенсацією.

І отут раптом виявиться, який вона була чудової, скільки в неї було друзів в усьому світі (де вони були місяць назад – коли її "закрили" через те, що вона не називала суддю Родіона Кирєєва "Вашою честю"?) і які негідники її вбивці.

Режим Януковича буде делегитимізований протягом декількох днів.

У країні почнуться масові антиурядові виступи, підтримані в тому числі й з-за кордону. І почнеться той самий чи те керований, чи те некерований Хаос. Не виключений новий Майдан, але в якихось несподіваних формах. Влада буде захоплена яким-небудь Центральним Проведенням, яке ніхто у світі, зрозуміло, не визнає. Складно сказати – збережеться чи в Україні центральна влада? чи втримає Україна свій суверенітет? Але от про те, що в подібній ситуації зберегти контроль держави над "трубою" і карпатськими газосховищами буде практично нереально, можна говорити з високою часткою ймовірності. Про перспективу інтеграції в ЄС, про зону вільної торгівлі можна буде забути раз і назавжди. Неодмінно найдуться добрі сусіди, які заявлять територіальні претензії – на Крим, Севастополь, Донбас, Буковину, Одеську область, Закарпаття та ін., та ін. Зате яка-небудь Тимчасова Адміністрація, самопроголошена чи то в Харкову, чи то в Сєверодонецькі – під керівництвом екс-міністра освіти – неодмінно заявить про вступ України (у границях на середину XVII століття) у Митний союз і "Руський Мір".

Фантазувати в цьому напрямку можна нескінченно – яскраво, барвисто, кровожерливо.

Очевидно лише те, що "колективний Янукович" певен, що Тимошенко – його заручниця й впивається цим садистським почуттям.

Однак усі набагато гірше: це "колективний Янукович" – заручник. Але не Тимошенко і її худосочних соратників, а заручник ситуації, заручник власних емоцій, дурості, непрофесіоналізму, некомпетентності. Ну й заручник стану здоров'я однієї зовні тендітної жінки.

Втім, усе ще куди гірше: це Україна – заручниця. І не тільки "колективного Януковича", але й цілком індивідуальної Тимошенко, точніше, її здоров'я.

Я прагну, щоб Юлія Володимирівна Тимошенко жила довго, щасливо й, як мінімум, 100 років.

Немає коментарів:

Дописати коментар